Dan biblioteke – nagrađeni darodavci i najaktivniji čitaoci

SMEDEREVO, 24. april 2018 – Dan Narodne biblioteke Smederevo obeležen je svečanom akademijom, obraćanjem zvaničnika, muzikom orkestra Svetlost i darivanjem najaktivnijih darodavaca i čitalaca, a programi obeležavanja jubileja nastavljaju se tokom nedelje, književnim predstavljanjima i izložbama knjiga.

Dan biblioteke bio je prava prilika da se uputi zahvalnost darodavcima  i najaktivnijim čitaocima, kojima su ovom prilikom uručene prigodne nagrade.

Najaktivniji čitaoci u prethodnom periodu na Pozajmnom odeljenju su: Olivera Stevanović i Mirjana Živanović. Na Odeljenju stručne knjige pohvaljena je Tanja Rajković. Odeljenje strane knjige nagradilo je mamu i sina, Helenu Milošević i Aleksu Đorđevića.

Najmlađi i najvredniji čitaoci su Ognjen Marinković (OŠ Dimitrije Davidović), Andrija Mišić (OŠ Dr Jovan Cvijić) i Filip Nikčević (OŠ Branislav Nušić). Najaktivniji korisnici u biblotečkim ograncima su: Marija Stanković iz Vranova, Anđela Đorđević iz Vrbovca, Miroslava Pavlović iz Kolara, Marijana Jovanović iz Lipa, Radmila Petrović iz Lugavčine, Ivana Kandić iz Mihajlovca, Deniza Jovanović iz Radinca, Zana Mitić iz Saraoraca, Slavko Vujičić iz Ralje i Ana Srećković iz Skobalja.

Od darodavaca koji su knjigama obogatili fond biblioteke izdvojili su se, kod institucija: Narodna biblioteka Srbije, Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu i Međunarodni festival poezije Smederevska pesnička jesen. Od pojedinaca, zahvalnice su uručene: Dragani Novaković, koja je poklonila više od stotinu knjiga namenjenih deci, Mariji Čančarević, poklonila više od 60 knjiga, Miloradu Glišiću, više od 80 knjiga na stranim jezicima i Milošu Jovanoviću, oko 70 knjiga različitih žanrova.

Kako je danas rečeno, Narodna biblioteka Smederevo u saradnji sa podružnicama za Podunavski okrug Bibliotekarskog društva Srbije, Društva za srpski jezik i književnost i Društva učitelja Srbije organizuje akciju Zajedno do negovanja čitalačke kulture. Tim povodom, upis za 2018. godinu za školske bibliotekare, nastavnike razredne nastave i profesore srpskog jezika i književnosti, kao i članove pomenutih društava, biće 200 dinara. Akcija će trajati od 3. do 18. maja.

Povodom saradnje i stručne pomoći u organizaciji takmičenja učenika (sedmih i osmih razreda) osnovnih škola u recitovanju na stranim jezicima Stihoteka (svojevrstan uvod u Stihoviziju), nedavno održane peti put u OŠ Heroj Srba u Osipaonici, Narodnoj biblioteci Smederevo dodeljena je plaketa.

Pored predstavnika vlasti i smederevskih ustanova u kulturi, kao i poštovalaca pisane reči, obeležavanju 172. godine od osnivanja Smederevskog čitališta, prisustvovale su i direktorke biblioteka u Smederevskoj Palanci i Velikoj Plani.

Programi obeležavanja 172 godine postojanja i rada Narodne biblioteke Smederevo, biće nastavljeni već u 18 sati predstavljanjem pesničkog portreta Dragan Hamovića.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!