Kako će vila Klefiš da postane Gradska kuća

VELIKA PLANA, 22. april 2018 – Prošle nedelje u Ministarstvu državne uprave lokalne samouprave, Igor Matković, predsednik Opštine Velika Plana, potpisao je ugovor o korišćenju sredstava iz budžetskog fonda, 7 miliona dinara za finansiranje sanacije nekadašnje vile Klefiš koja treba da postane Gradska kuća. Zanimalo nas je šta to konkretno znači, šta je planirano da bude u reprezentativnom a dugo nekorišćenom objektu.

– Biće tu i sala za venčavanje, i galerija, možda i deo muzeja… Ima tu dosta prostora, skupićemo se pa ćemo se dogovoriti. Projekat postoji, na osnovu njega smo i dobili novac, moramo da preradimo unutrašnji prostor kako nama odgovara za te namene, a spolja, i kada se obnovi, mora da zadrži sve karakteristike koje ima, jer je to spomenik kulture – objašnjava Matković.

Porodična vila Tonija Klefiša, nemačkog industrijalca i jednog od osnivača klanične i mesno prerađivačke industrije u Velikoj Plani, podignuta je 1922. godine u samom centru, u Ulici Miloša Velikog. Do pre desetak godina bila je tu policijska stanica, a onda je policija u Velikoj Planini, januara 2009. godine, dobila novu zgradu od hiljadu i po kvadrata, čiju je izgradnju finansiralo Ministarstvo unutrašnjih poslova, a lokalna samouprava je obezbedila besplatno zemljište i infrastrukturu. Od tada vila Klefiš nije u upotrebi, tako da će uređenje i preuređenje ovog objekta zahtevati mnogo i truda i novca. Pitanje je da li će tih oko 60 hiljada evra dobijenih od Ministarstva, kako naš narod kaže, „ da zalegne“ za tako ambiciozan projekat. Predsednik opštine tvrdi da ni to neće biti problem, jer i do sada su novac dobijen iz ministarstava za slične namene dopunjivali sredstvima iz lokalnog budžeta, bilo je tako sa Centrom „Masuka“, sa Bibliotekom, pa će, vrlo moguće, morati da bude i u ovom slučaju.

Sada sledi raspisivanje tendera i sve ostalo što zakon i procedure nalažu, tako da će, Matković očekuje, radovi na preuređenje vile Klefiš u Gradsku kuću početi za oko dva meseca.

Fotografije: Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture i Wikimedia

Skorašnji članci

error: Content is protected !!