Grejna sezona završena bez većih problema

SMEDEREVO, 19. april 2018 – Grejna sezona 2017/2018. godina zvanično je završena. Nije bilo većih kvarova i značajnijih prekida u isporuci toplotne energije, što je za korisnike i najvažnije, izjavio je za Podunavlje.info Vladimir Kulagić, direktor JP Grejanje Smederevo.

„Posle dve grejne sezone kada smo grejali skoro do 1. maja, ove godine je april bio izuzetno blag. Do 10. aprila smo ’palili’ postrojenja u skladu sa potrebama i spoljnim temperaturama, a od tada su temperature iznad proseka te smo formalno još tada prestali da grejemo. U stalnom smo kontaktu sa kolegama iz Beogradskih elektrana, sa Republičkim hidrometeorološkim zavodom. Do 15. maja prognoziraju stabilnije vreme, bez naglih promena, tako da možemo da zaključimo da je grejna sezona okončana.”

Ova zima je bila blaža od prethodne, što je vidljivo i po potrošnji energenata.

“Prošle sezone smo potrošili oko 4600 tona mazuta, a ove godine oko 3900 tona. Upravo ove nedelje napravićemo konačan presek preostalih količina u rezervoarima i znaćemo u kilogram potrošnju. Svakako je ovogodišnja potrošnja manja za nekih 15-20 procenata nego prethodne grejne sezone.”

Rast cena energenata predstavlja jedan od najakutnijh problema u poslovanju.

“Iz dana u dan,  od oktobra meseca , cena nafte na svetskom tržištu je rasla. Zbog aktuelne krize u Siriji, došlo je do naknadnog skoka cene barela nafte na preko 70 dolara. Jutros je i mazut poskupeo za nekoliko procenata, iako je grejna sezona završena u Srbiji. U svakom slučaju sve je teže održavati tekuću likvidnost i nabavljati dovoljne količine energenta za nesmetano odvijanje grejne sezone.”

Sve u svemu, može se zaključiti da je grejna sezona protekla bez nekih većih problema u tehničkom smislu.

„Svake godine imamo određeni broj primedbi i reklamacija korisnika koje uglavnom, budu neosnovane. Ima slučajeva i kada su korisnici u pravu i tada, naravno, odobravamo umanjenja. Trudimo se da svi budu zadovoljni, ili što zadovoljniji ukoliko je to moguće. Sve intervencije koje smo imali, uspevali smo da rešimo “u hodu”, uglavnom noću, kako to korisnici ne bi osetili.”

Do kraja meseca u JP Grejanje biće završen plan remontnih aktivnosti, kako bi do početka naredne grejne sezone sva postrojenja bila spremna i bezbedna za rad.

“Tradicionalno, svakog leta pripremamo postrojenja za bezbedan i stabilan rad za narednu grejnu sezonu. Tako je bilo i prošle godine, pa možemo da kažemo da je ova grejna sezona bila, u najmanju ruku, korektno odrađena. Takođe, imamo u planu da radimo dve kraće deonice toplovoda, ali, verovatno će remont po obimu I ulaganjima biti manji nego prošlogodišnji, u svakom slučaju, biće u funkciji obezbeđenja bezbednog i funkcionalnog starta i rada neredne grejne sezone.”

Procenat naplate poslednjih nekoliko godina je stabilizovan i ima blagi trend rasta.

“Konkretno za 2016. godinu, koju smo nedavno analizirali, možemo da kažemo da je procenat naplate iznad 90 procenata, 2017. se kreće u rasponu od 85 do 90 procenata. Nažalost, evidentan je određeni broj korisnika koji su utuženi i kojima će izvršitelji da naplate dugovanja. Svakako, izvršitelji doprinose tome da se korisnici malo ozbiljnije odnose prema svojim obavezama, Naravno, najvažnija stvar je zadovoljstvo uslugom i, verovatno, ne bi ni bio ovakav odziv kod naplate da toga nema. Zato apelujem na korisnike, kada stigne opomena, odmah da se reaguje kako bi se izbegli dodatni troškovi izvršitelja od desetak hiljada dinara.”

Cena grejanja nije menjana od 2015. godine, pa je realno očekivati da dođe do usklađivanja sa povišenim cenama mazuta.

“Razmatramo sve opcije i očekujem da u dogovoru sa lokalnom samoupravom to rešimo na najbezbolniji način. Ako mora da dođe do povećanja cene, pokušaćemo da ona bude minimalna. Naravno, za to je potrebno da imamo i garancije osnivača u nekim delovima i da vidimo sa dobavljačima pod kakvim uslovima će biti isporučivan mazut naredne grejne sezone. Takođe, bilo bi dobro da ne dođe do povećanja cene električne energije. Mi ćemo pratiti sizuaciju I ako bude neophodno definisati predlog nove cene i uputiti ga osnivaču.

Programom poslovanja definisane su investicije.

“Ove godine su ambiciozne i vezane su za konverziju goriva, najpre u jednoj od manjih kotlarnica kako bi započeli proces konverzije fosilnih goriva, u ovom slučaju, na biomasu. Vrednost investicije je oko 25 do 30 miliona dinara, iznad 220 hiljada evra i, u tom smislu, očekujemo veliku pomoć Kancelarije za javna ulaganja Vlade Republike Srbije. Govorimo o kotlarnici na Senjaku, manjoj po snazi i obimu korisnika, ali je dobra prilika da se oprobamo sa tim gorivom i upoznamo kakva je situacija na tržištu i koji su uslovi snabdevanja, kakva je stalnost u snabdevanju, da bi znali kako da se postavimo prema nekim večim zahvatima i projektima kada je u pitanju takav energent. Od manjih zahvata, koji predstavljaju, u neku ruku, tekuće održavanje, imamo u planu dve deonice toplovoda, konkretno u “Beogradskoj banci”. Trudimo se da menjamo deonicu po deonicu, da imamo što manje potencijalnih neuralgičnih tačaka i slabih mesta gde bi moglo da dođe do prekida u isporuci toplotne energije. Eto, to je naš cilj”, zaključio je Vladimir Kulagić, direktor JP Grejanje koje upravlja radom trinaest kotlarnica u Smederevu.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!