Nastavljena obnova Tvrđave Ram

RAM/SMEDEREVO, 17. april 2018 – Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture sa sedištem u Smederevu objavio je danas da su, nakon zimske pauze nastavljeni radovi na obnovi Tvrđave Ram.

Radove na obnovi će i ove godine izvoditi turska firma „ABMA Restaurasion“ uz konzervatorski nadzor Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo, a prema „Projektu obnove Tvrđave Ram“ koji je izradila projektantska kuća ANB Mimarlik Musavirlik Insaat ve Ticaret LTD. Sti. iz Ankare. Finansijska sredstva obezbedila je Turska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (TIKA).

U drugoj fazi radova planirano je da se do kraja građevinske sezone završi obnova čitave Tvrđave i da se izvede parterno uređenje prostora u njenoj unutrašnjosti i neposrednom okruženju. Radovi će biti skoncentrisani pre svega na njen zapadni deo koji prošle godine nije rađen, a u kojem dominiraju ulazna i najveća kula 1, šestougaona kula 5 i zapadni bedem koji se nalazi na samoj litici prema Dunavu.

Planiran je i nastavak arheoloških istraživanja, kako bi se dobili svi relevantni podaci važni za sagledavanje stratigrafije ovog lokaliteta, ali i za parterno uređenja prostora unutar Tvrđave i u njenom neposrednom okruženju. Za ovogodišnju arheološku kampanju deo sredstava je obezbedila opština Veliko Gradište, a očekuju se i rezultati konkursa Ministarstva kulture i informisanja za nastavak sistematskih arheoloških istraživanja, a značajan finansijski udeo će i ove sezone imati TIKA.

Podsetimo, krajem maja 2017. godine otpočeli su radovi na obnovi tvrđave koja je sagrađena 1483. godine na dominantnoj steni iznad obale Dunava i predstavlja specifično ostvarenje vojne arhitekture, koje mada izrazito artiljerijsko, sa trospratnim kulama koje su imale po tri  topovska otvora na svakom nivou i po jedan na svakom zidnom platnu, ima i dosta starijih arhitektonskih rešenja.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!