Bijenalna nagrada za pozorišnu režiju – Jagošu Markoviću

SMEDEREVO, 17. april 2018 – Bijenalna nagrada za pozorišnu režiju – Nušićeva nagrada za afirmaciju dramske klasike na teatarskim scenama u zemlji i inostranstvu za 2018. godinu, koju dodeljuje Festival „Nušićevi dani“ u Smederevu, prema jednoglasnoj odluci žirija, dodeljuje se pozorišnom reditelju „veoma osobene, bogate i markantne  poetike“ Jagošu Markoviću.

„Markovićev veliki talenat i zanatska profesionalnost tokom bogate i plodne višedecenijske umetničke karijere u službi su razotkrivanja apsurda sadašnjeg vremena i njegovih (naopakih) vrednosti. Njegovo umetničko delanje, kako sâm kaže,  pokreću i motivišu ljubav, pozorište, umetnost i publika. Smatra da su pitanja smisla i lepote ključna pitanja kojima bi pozorište trebalo da se bavi. Snažno obeležje većine Markovićevih predstava su tužno-smešne, nakazno-komične i gorke paradigmatične priče“, navodi se u obrazloženju žirija.

Takođe, u obrazloženju se primećuje da „svi oni koji cene umetnost režije Jagoša Markovića, i kritika i gledaoci, smatraju da kada on postavlja predstavu, nepogrešivo nalazi adekvatan rediteljski ključ, a zatim – odgovarajućim scenskim sredstvima i preciznom podelom uloga – postiže zavidne umetničke rezultate.“

Žiri je radio u sastavu: predsednica Ljiljana Stjepanović, glumica, i članovi: Radmila Živković, glumica; Miljana Kravić, član Gradskog veća zadužena za resor prosvete i obrazovanja Grada Smedereva i teatrolog dr Zoran Maksimović.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!