Vaskršnji susreti planinara na Maljenu

VALJEVO, SMEDEREVO, 11. april 2018 – Planinarsko smučarsko društvo “Magleš“ Valjevo organizovalo je tradicionalnu akciju povodom uskršnjih praznika “Vaskršnji susreti planinara“. Skup je bio kod planinarskog doma na Maljenu, a učestvovalo je oko 200 planinara, među kojima je bilo i 30 članova „Čelika“ iz Smedereva, saopšteno je danas portalu Podunavlje.info.

Od doma se krenulo ka jugu i prošlo pored najvišeg vrha Kraljev sto (1104 mnv), dalje šumskim putem kroz crnogorične šume i livade, do reke Crne Kamenice, gde je domaćin napravio improvizovanu ćuprijicu za bezbedan prelazak. Dalje, opet šumskim putevima kroz crnogoričnu šumu, ali sada uzbrdo, do izlaska na venac, potom putevima i livadama sve do velikog Maljena (959 mnv), gde se stiže posle pređenih osam kilometara i tri i po sata pešačenja. Pred izlazak na vrh nailazi se na spomenik na kom je upisano “Za pokoj duši slava braniocima otadžbine od 1914. do 1918. godine, da ih se seti gospod u carstvu nebeskom“. Počast braniocima, pa na vrh. Na vrhu odmor, fotografisanje i druženje, pa nazad ka domu.

 

U dom se stiže nakon ukupno pet i po sati pešačenja i pređenih 14 km sa usponima od 550 m. Na prostoru ispred doma u organizaciji domaćina bilo je takmičenje u tucanju uskršnjim jajima, ručak, te na kraju neizbežna zabava. Umora nije bilo što svedoči činjenica da su se mnogi planinari uhvatili u kolo, nije ga bilo teško zaigrati, navode smederevski planinari.

Fotografije su iz lične arhive članova kluba.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!