NUNS traži od premijerke da zaustavi pritisak na Južne vesti

Izvor: NUNS, 11. april 2018 – Nezavisno udruženje novinara Srbije poziva predsednicu Vlade Republike Srbije Anu Brnabić da povodom neuobičajene i iscrpljujuće poreske kontrole koja već duže od pet meseci opseda informativni portal Južne vesti stane u odbranu novinarskih i medijskih sloboda kako bi se zaustavili pritisci koji ugrožavaju opstanak nezavisnih medija u Srbiji. Pismo premijerki koje će NUNS proslediti Misiji OEBS, Savetu Evrope, Evropskoj komisiji, Evropskoj federaciji novinara i drugim međunarodnim organizacijama objavljujemo integralno.

Vlada Republike Srbije

Ana Brnabić, predsednica Vlade

Pozivamo Vas da kao najviši funkcioner u izvršnoj vlasti Republike stanete u odbranu novinarskih i medijskih sloboda, i preduzmete odgovarajuće korake kako bi se zaustavili administrativni pritisci koji ugrožavaju opstanak nezavisnih medija u Srbiji.

Najnoviji razlog našeg obraćanja su pritisci na informativni portal Južne vesti sa sedištem u Nišu. Redakcija tog medija je već duže od 5 meseci izložena neobjašnjivim poreskim kontrolama, peti put za poslednjih pet godina, što navodi na sumnju da je, zapravo, reč o svojevrsnom pritisku na najčitaniji portal na jugu Srbije.

Zaposleni u tom mediju ubeđeni su da su česte kontrole, koje u velikoj meri ometaju njihov rad, motivisane nezadovoljstvom lokalnih vlasti zbog kritičkog izveštavanja Južnih vesti. Veruju da su u pitanju politički motivisane kontrole koje se obavljaju po nalozima ljudi iz samog vrha gradskih vlasti u Nišu.

Južne vesti, čiji su novinari osvajali prestižne nagrade za istraživačko novinarstvo, kontinuirano se suočavaju sa ozbiljnim problemima. Novinarima se preti a česte su i tužbe, glavni urednik je bio praćen i tajno sniman. Lokalne samoprave na jugu Srbije prilikom javnih konkursa za sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja redovno zaobilaze Južne vesti, a vrši se i pritisak na firme koji se oglašavaju na portalu.

Poreski inspektori prvi put su došli u Južne vesti 2013. godine i čak osam meseci pregledali finansijsku dokumentaciju.

Naredne, 2014. godine inspekcije su još dva puta proveravale njihovo poslovanje: najpre je utvrđivano da li se u redakciji koriste legalni softveri, a zatim je zahtevano da se objasni poslovni odnos sa nekim od njihovih klijenata – firmi koje su poslovni partneri programerske firme Simplicity, koja je vlasnik portala Južne vesti.

U novembru prošle godine, usledila je nova kontrola: dve poreske inspekcije paralelno prolaze kroz finansijsku dokumentaciju Južnih vesti. Dok su prethodne inspekcije imale prilično konkretne naloge i relativno kratke vremenske periode za predmet kontrole, ova poslednja obuhvata period od 2009. godine kada je nastala ta medijska kuća. Kao i kod prethodnih, navodne anonimne prijave su formalan razlog dolaska poslednje inspekcije koja traje već duže od 5 meseci.

Napominjemo da poreski organi nikada nisu otkrili nijedan problem u poslovanju tog medija, što je dodatni razlog za sumnje u stvarne motive tako čestih, dugih, iscrpljujućih inspekcija.  Pri tome,  poreska inspekcija nije odgovorila na zahteve Južnih vesti da saznaju da li se na isti ili sličan način proverava poslovanje drugih medija.

Podsećamo da je poslednjih godina bilo nekoliko slučajeva da su poreski organi na nauobičajen način kontrolisali medije koji su kritički izveštavali o funkcionisanju vlasti.

Zloupotreba poreskih organa za obračun sa “nepodobnim” medijima kao da postaje novi oblik pritiska, što je, podsećamo, navedeno i u poslednjem izveštaju Fridom Hausa.

Sigurno Vam je poznato da su poreski organi početkom septembra 2017. kontrolisali nedeljnik Vranjske, i da je taj medij nešto kasnije ugašen zbog političkih i ekonomskih pritisaka lokalnih vlasti. Posle njegovog gašenja, zvanično je saopšteno da poreska inspekcija nije utvrdila nepravilnosti u poslovanju tog nedeljnika.

Probleme sa poreskom upravom imale su i novine Kikindske koje su zbog greške poreske administrativne službe bile šest meseci u blokadi 2015. godine. Tri meseca nisu izlazile, što je bilo dovoljno da izgube i neke oglašivače.

U pomenutom izveštaju Fridom Hausa za ovu godinu ocenjuje se da je u Srbiji silazni trend demokratije, između ostalog i zbog pokušaja da se kritički novinari oslabe proizvoljnim poreskim istragama, uskraćivanjem prihoda od oglašavanja i direktnim zastrašivanjem.

S poštovanjem,

Za Nezavisno udruženje novinara Srbije

Slaviša Lekić, predsednik

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!