Vaskršnji ponedeljak – gradska slava Smedereva

SMEDEREVO, 9. april 2018 – Litijom, rezanjem slavskog kolača i podelom uskršnjih jaja, u Smederevu je danas obeležena gradska slava.

Litijom, koja se od Hrama Svetog Georgija kretala centralnim gradskim ulicama, pored Gimnazije, do Karađorđevog duda, zatim Ulicom Radosava Mirkovića, pa Knez Mihailovom ulicom do polaznog mesta, započelo je jutrošnje obeležavanje gradske slave.

Posle rezanja slavskog kolača, služena je sveta arhijerejska liturgija u Hramu Svetog Georgija, a nakon službe, građanima i vernicima podeljena su uskršnja jaja i slavski kolač.

 

Obeležavanju jednog od gradskih praznika prisustvovali su gradski zvaničnici, sveštenstvo i predstavnici kulturnog i javnog života. Prazničnu atmosferu pesmom je upotpunio Hor Sabornog hrama “Sloga”

Smederevska litija održavala se i u vreme despota Đurđa Brankovića (vladao 1427-1456), a od 2002. godine, prema skupštinskoj odluci, istog dana se obeležava i gradska slava.

Uskršnji/vaskršnji ponedeljak je dan posle Uskrsa/Vaskrsa i u mnogim zemljama, kao i u Srbiji se slavi kao državni praznik. Danas se nastavljaju gozbe i veselja, ali kako je dan ranije predviđen za najužu porodicu, ovog dana se ugošćavaju kumovi, rodbina, prijatelji.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!