Site icon podunavlje.info

Hakovan sajt smederevskatvrdjava.com

SMEDEREVO, 6. april 2018 – Sve koji pokušaju da posete Internet stranicu smederevskatvrdjava.com čeka neprijatno iznenađenje, jer umesto poznatog prizora Tvrđave piše: „Hacked By Fr13nds Team“.

Ko su „frendovi“ i zašto su to učinili  – naravno da nije poznato, ta bratija se baš i ne predstvalja imenima, prezimenima i adresama. Fr13nds Team ovo rade već nekoliko godina, očigledno iz neke vrste bolesne zabave, a na meti su im različiti sajtovi, s raznih meridijana, od evropskih, američkih do arapskih. Uostalom, za one kojima engleski jezik nije stran dovoljno govori njihov moto: „ If u cant protect ur shit dont do it “.

Da podsetimo, sajt smederevskatvrdjava.com nastao je pre pet godina i predstavlja virtuelnu šetnju kroz ovaj kulturno-istorijski objekat, sa panoramskim razgledanjem od 360 stepeni smederevske tvrđave iz ukupno 19 različito pozicioniranih tačaka koje u potpunosti pokrivaju 10,5 hektara koliko je pod Tvrđavom.

Realizaciju projekta izrade sajta finansirala je švedska Vlada kroz agenciju SIDA, a partneri su bili švedska nezavisna međunarodna organizacija za očuvanje kulturnog nasleđa Cultural Heritage without Borders i Balkan Museum Network. Autor projekta je istoričar Miroslav Lazić, kustos smederevskog Muzeja, najveći deo tekstova na sajtu je napisao Dejan Radovanović, u to vreme savetnik a sada direktor u Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Smederevu, a partner i izvršilac projekta je bio Studio za kreativni marketing Art Net.

Ova Internet stranica trebalo je da omogući popularizaciju najvažnijeg turističkog resursa Smedereva – smederevske tvrđave i zbog toga je kreirana u dvojezičnoj varijanti: na srpskom i engleskom jeziku na dve veb adrese: www.smederevskatvrdjava.com i www.smederevofortress.com

Exit mobile version