Đukić: Laparoskopska hirurgija da ne bude „let na Mesec“

SMEDEREVO, 4. april 2018 – Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja i nekadašnji direktor Urgentnog centra Srbije, prof. dr Vladimir Ðukić, danas je boraveći u smederevskoj bolnici promovisao radove koji se obavljaju u sklopu projekata prekogranične saradnje Interreg IPA CBC Rumunija – Srbija.

Reč je o dva projekta –  prvi je poboljšanje zdravstvene nege u neurologiji i psihijatriji (rekonstrukcija zgrade iz 1921. godine, vrednost posla oko 300.000 evra i nabavka opreme u vrednosti od oko 100.000 evra). Drugi projekat se odnosi na poboljšanje usluga abdominalnih operacija (nabavka laparoskopske opreme i opremanje operacione sale, vrednost oko 320.000 avra).

„Drago mi je da Smederevo dobija kvalitetan objekat, gde će radna terapija i drugi modaliteti moderne psihoterapije, pored medikamenta, moći da budu primenjivani u uslovima kakve naši građani i zaslužuju. Zdravstveni centar Smederevo je delio sudbinu ovog grada, ali i nesrećne politike koja je sve van Beograda pretvarala u provinciju, dovodeći do megalopolisa koji je počeo ’sam sebe da jede’. Tako je i zdravstveni sistem Beograda počeo da se urušava, a sve na 40-50 kilometara od Beograda je bilo obesmišljavano“, kazao je Đukić.

Državni sekretar je rekao i da u Ministarstvu zdravlja nemaju ulogu intendanata, da nabavljaju opremu, da zidaju zgrade i popravljaju kupatila.

„Mi imamo stratešku viziju da svi građani imaju kvalitetan paket zdravstvenih usluga, da se obrazovanje zdravstvenih radnika obavlja ravnomerno na celoj teritoriji Srbije, da se poštuje ’zlatni sat’ u lečenju i kardiovaskularnih oboljenja, da hitna pomoć i urgentne službe i u Smederevu i Beogradu, Požarevcu, Vršcu, Kragujevcu, Kraljevu budu sve na istom nivou, a da laparoskopska hirurgija ne bude ’let na Mesec’, već svakodnevica hirurgije naših kolega u Smederevu. Nemamo vremena za čekanje, prošle su decenije u čekanju. Moramo mnogo hrabrije da krenemo i u hirurgiju u Smederevu, da je ojačamo, upravo tu hirurgiju koja najviše problema i donosi građanima i nosi najviše komplikacija. Slepo crevo i perforacija slepog creva i žučna kesa su, nažalost, i danas nešto zbog čega se u Srbiji, ali i u svetu gubi glava. To ne sme da se dešava više u Smederevu, a moderna oprema mora da bude standard u procedurama lečenja hirurških bolesnika u Smederevu“, zaključio je državni sekretar.

Direktor smederevske bolnice dr Nenad Đorđević najavio je za Podunavlje.info, nakon današnjeg razgovora sa državnim sekretarom, praktično puštanje u funkciju operacione sale u Operacionom bloku Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu, opremljene u okviru programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija.

Skorašnji članci