Čije je naše đubre?

SMEDEREVSKA PALANKA/ SMEDEREVO, 3. april 2018 – Prepuni kontejneri deo su problema koji muče građane i u Smederevskoj Palanci i u Smederevu. Ako Palančani još i mogu da se žale na „uvoznu“ kompaniju, „POR Verner Veber“, koja bi trebalo da brine o njihovom đubretu, Smederevci imaju “domaće” Javno komunalno preduzeće – i istu nevolju.  Kontejneri , izgleda tako, služe samo kao okvirno mesto za odlaganje smeća. Može unutra a može i – tu negde!  Saradnik portala Podunavlje.info danas je u prepodnevnim časovima prošao pored Zelene pijace u centru Smedereva i snimio scenu koju možete da vidite, a slično je maltene bilo gde u gradu.

Onda, kada malo bolje pogledate fotografije, vidite da se đubre ne preliva preko ivice, da u kontejnerima još ima mesta. Tu dolazimo do drugog dela problema, o kome se nerado, gotovo nikad i nigde ne govori, a to je činjenica da, uprkos tome što svakodnevno slušamo kako je „dramatično“ smanjen broj nezaposlenih, kako su plate i penzije „nikad veće u istoriji“, sve više ljudi pretura po kontejnerima. Nije ih osuđivati. Ne rade to, sigurno, ako ih muka nije naterala. E sad, ne valja što pri preturanju baš i nemaju običaj da ono što su povadili vrate u kontejner.

Dakle, nije samo do firmi koje odnose smeće. I do nas je. Komunalnoj policiji, o onoj „običnoj“ da i ne govorimo, ne pada na pamet da se juri sa preturačima kontejnera, a i malo bi bilo blesavo – i da ih stignu, kad ih predaju sudiji za prekršaje, kako da im naplate kaznu. Od čega? Ta/taj ne bi, verovatno, preturao da pri sebi ima koju desetinu hiljada dinara, kolike su već kazne.

Ima li predloga, kako se da se ovo reši? Ima. Jedan je da najzad počne primena kazne društveno korisnog rada. Komunalna i „obična“ policija mogle bi, u teoriji, teže u praksi, da privode i pišu prekršajne prijave protiv „preturača“, a sudije za prekršaje da im umesto novčanih kazni razrežu obilaske kontejnera i vraćanje smeća u iste. Drugo rešenje je još veća jeres, da razne nevladine organizacije, a ima ih, uključujući i ovu koja je osnivač portal Podunavlej.info, organizuju radionice, kurseve ili šta već, kako da se po kontejnerima kulturno i po društvo prihvatljivo pretura. Mada, nevladine organizacije su ionako na lošem glasu, samo još treba da ovakvim nečim pokažu kako, moguće – malo verovatno ali moguće, i nije baš istina da nam toliko “dobro ide“, smanjenje nezaposlenosti, nikad veće plate i penzije i tako to.

U međuvremenu, dok se nešto od ova dva ne desi, malo verovatno, i jedno i drugo, ostaje nam da trpimo đubre pored kontejnera i da psujemo preduzeća za odnošenje smeća. Nisu ni oni nevinašca u celom ovom slučaju, ali ima nešto, kako je rečeno, i do nas. Jer, podrazumeva se da su oni koji preturaju po kontejnerima naši sugrađani, baš kao što su i zaposleni u komunalnim preduzećima, komunalni i „obični“ policajci, članovi nevladinih organizacija i svi drugi koji uživaju u blagodetima sadašnjeg socijalnog, ekonomskog, opštekulturnog i svakog drugog stanja koje je dovelo do đubreta pored kontejnera.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!