Crnobrnja: Odnos medija i kulture

SMEDEREVO, 3. april 2018 – Ugledni televizijski  i filmski reditelj, producent i scenarista, teoretičar, predavač i publicista u oblasti masovnih komunikacija i teorije televizije, Stanko Crnobrnja, gostovaće u Centru za kulturu Smederevo u sredu, 4. aprila, kada će govoriti na temu „Odnos medija i kulture“. Program počinje u 19 sati, a ulaz je slobodan.

Nagoveštavajući pristup pitanju odnosa medija i kulture na predstojećem predavanju koje će se održati u okviru naučno-obrazovnog programa Centra za kulturu, Stanko Crnobrnja će reći:

– Haj-tek svet, u kome živimo, na sasvim nov način utiče na to kako promišljamo i kako živimo naše „pamćenje kulture“. Tu se pojavila i nova suprotstavljenost. Sa jedne strane je poplava upozorenja na sveopštu političku, društvenu i kulturnu amneziju, sve do insistiranja na smrti istorije, odnosno na stvorenom stanju post-istorije. Sa druge strane, u proteklih dvadeset godina došlo je do neviđene „eksplozije“ sećanja. Jer, u vremenu sadašnjem, u kome pred našim očima izrastaju globalne, nadljudske i „natprirodne“ super strukture, a gde su medijske strukture i najuticajnije, i pitanje nacionalnog identiteta sve više se vidi kao pitanje kulturnog ili kolektivnog pamćenja/sećanja, a ne više samo kao pitanje prihvaćenog identiteta nacije/države.

Crnobrnja je ostvario više od 1500 televizijskih emisija i serija, kao reditelj, producent ili scenarista, i tri igrana filma, kao reditelj i ko-producent. Režiser je i producent velikih scenskih manifestacija i festivala. Utemeljivač je i idejni tvorac Radio-televizije ATLAS (Crna Gora), Televizije IN (Crna Gora), prve digitalne komercijalne TV mreže na Balkanu, kreativni direktor Novog 3K televizijskog kanala (Srbija), Televizije Avala (Srbija). Utemeljivač je, idejni tvorac i prvi dekan Fakulteta vizuelnih umjetnosti u Podgorici.

Autor je prve magistarske teze u SFRJ iz oblasti teorije TV sistema − Život kao informacija: početak alternativnih televizijskih sistema. Autor je i  prve doktorske teze u SFRJ iz oblasti televizijske estetike u Srbiji- Estetsko kodifikovanje televizije.

Profesor je na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu na predmetima Osnove medijske produkcije i Estetika audio-vizuelnih medija, a bio je predavač  i na predmetima Estetika televizije, Zabavno-muzički TV žanrovi i Analiza programskih sadržaja na Internacionalnoj Akademiji za radio i televiziju u Montreu (Švjacarska).

Autor knjige „Estetika televizije i novih medija“, pojmovnika „Novi mediji i društvene mreže“  i knjige „Kako je stvoren pokret nesvrstanih“.

Kao pokretač, autor, producent, reditelj ili scenarista, realizovao je niz pionirskih programskih projekata i akcija u okviru televizijskog sistema na prostorima bivše Jugoslavije, ali i šire, na evropskom području. Među njima su prva serija u istoriji jugoslovenske televizije posvećena fotografiji, prva upotreba slow motion sistema kao generatora specijalnih kinetičkih efekata u istoriji TV Beograd, prvi celovečernji rok-pop video (Beograd noću) u istoriji evropske javne radio difuzije…

Crnobrnja je i član Radne grupe Ministarstva kulture za izradu nove medijske strategije, pa je realno očekivati da će govori i o ovoj temi, a u svetlu najave ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića da je „Nacrt medijske strategije završen i da očekuje da će narednih dana početi javna rasprava predviđena procedurom“.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!