Najava predstojećih Nušićevih dana

SMEDEREVO, 28. mart 2018 – Smederevo će u aprilu po trideset peti put biti prestonica pozorišne umetnosti. „Nušićevi dani“, festival duge tradicije, posvećen najvećem srpskom komediografu i njegovim svevremenskim delima, biće održan od 16. do 28. aprila u Centru za kulturu Smederevo, obavestili su danas organizatori..

U takmičarskom delu festival „Nušićevi dani“ obuhvatiće predstave najznačajnijh pozorišnih kuća u regionu. Nakon svečanog otvaranja biće izveden pozorišni komad „Korešpodencija“  Zvezdara teatra, 23. aprila.

„Urnebesna tragedija“ Ateljea 212, u režiji Marka Manojlovića, na repertoaru je dan kasnije, 24. aprila.

Da je Nušić i danas živ i vazda aktuelan, potvrdiće u Smederevu 25. aprila predstava „Ožalošćena porodica“ Narodnog pozorišta iz Beograda, u režiji Jagoša Markovića.

Predstava „Pod žrvnjem“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta, u režiji Egona Savina,  biće pred publikom 26. aprila.

Poslednja u nizu je predstava „Žalujoča družina“ u režiji Igora Vuka Torbice, kojom će poštovaocima pozorišne umetnosti poznato Nušićevo delo 27. aprila da prikažu gosti iz Slovenije – Prešernovo gledališče iz Kranja i Slovensko ljudsko gledališče iz Celja.

Završne večeri festivala biće dodeljena Nušićeva nagrada za životno delo glumcu-komičaru. Ove godine ovo vredno proznanje pripalo je dramskom umetniku Aleksandru Berčeku.

Iste večeri biće dodeljena i bijenalna nagrada za revitalizaciju dramske klasike na teatarskim scenama u zemlji i inostranstvu, pozorišnom reditelju Jagošu Markoviću, nagrade za najbolju predstavu po oceni publike i za najbolju predstavu po oceni stručnog žirija, kao i nagrada „Milosav Buca Mirković“, za najbolje glumačko ostvarenje na festivalu.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!