Ljuba Ninković na tribini „Putevi stvaralaštva“

SMEDEREVO, 25. mart 2018 – Tribina „Putevi stvaralaštva“ biće održana u Centru za kulturu Smederevo u ponedeljak, 26. marta.

Razgovor sa kompozitorom, muzičarem, tekstopiscem Ljubom Ninkovićem, imajući u vidu njegovo bogato iskustvo i posvećenost umetnosti,  doneće poglede iz različitih uglova na pitanje stvaralaštva i njegovog smisla, autorskog identiteta, izvore iz koje se crpi kreativna snaga. Tokom programa biće tematizovani, pored ostalog, mesto upućenosti na iskustvo vremena u poetskom doživljaju egzistencije, pitanje satisfakcije koje donosi umetnički rad, odnos tehničke komponente i atmosfere pri stvaranju muzike, kao i odnos „školskog“ pristupa muzici i onog istraživačkog, tragalačkog. Autor koji se u svojoj karijeri nije ograničavao na jedan žanr, već je dao značajan doprinos u oblasti akustičarske muzike, rokenrola, ambijentalne i etno muzike, govoriće i o izazovu povezivanja folklora sa rokenrolom i o stvaralačkoj komunikaciji sa folklornim nasleđem, kao i o suštinskim osobenostima rokenrola kao kulturnog fenomena. Pažnja će biti posvećena i uticaju hrišćanskog etosa na shvatanje stvaranja, ali i ljubavi prema prirodi kao vrelu nadahnuća i kreativne energije.

Ljuba Ninković poznat je po svom radu u akustičarskom sastavu „S vremena na vreme“, rok bendu „Tunel“, orkestru „Bistrik“, koji povezuje etno muziku sa modernim muzičkim pristupom, etnu sastavu „Zlatopis“.Objavio je solo album „Hodač“ i album ambijentalne muzike „Tamni tonovi“.

Program počinje u 19 sati u Koncertnoj dvorani, a ulaz je slobodan. Moderator je Marko Cvetković, zadužen za obrazovni program Centra za kulturu.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!