Dan sećanja na žrtve NATO bombardovanja

SMEDEREVO, 24. mart 2018 – Intoniranjem srpske himne, minutom ćutanja i polaganjem venaca na spomenik stradalim Smederevcima u bombardovanju 1999. godine, predstavnici lokalne samouprave, Vojske Srbije, porodica žrtava bombardovanja, boračkih udruženja, civilnih organizacija i političkih stranaka, obeležili su danas devetnaestu godišnjicu NATO napada na SRJ.

Komemorativnom okupljanju i obeležavanju sećanja na stradale u NATO agresiji, pored predstavnika organizacija i građana, prisustvovao je počasni vod Garnizona Vojske Srbije u Požarevcu, uz počasnu stražu koju su činila dva vojnika pored spomenika. Okupljenima se obratio predsednik Skupštine grada Smedereva Bogoljub Spasojević.

Prvog dana bombardovanja, 24. marta 1999. godine, u večernjim satima, bombardovan je vojni položaj u Vučaku. Za 78 dana vazdušnih napada NATO avijacije poginulo je 14 pripadnika vojske i policije iz Smedereva, čija su imena pročitana i danas.

Smederevo je više puta bilo meta NATO napada. Bombardovani su most na Dunavu kod Smedereva, postrojenja Jugopetrola, trafo stanica u krugu Železare, industrijska zona.

Tradicionalno, 19. aprila, u selu Lipe kod Smedereva, polažu se venci kod spomen obeležja Raketa-Vis, povodom pogibije oficira Vojske SRJ, potpukovnika Blagoja Radića i kapetana I klase Roberta Lajčaka, tokom NATO bombardovanja.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!