Najezda ministara ili Sministarska Palanka

SMEDEREVSKA PALANKA, 18. mart 2018 – Ni manjeg grada (po veličini Palanka je četrdesetdruga u Republici Srbiji računajući i gradove na KiM) ni više ministara u kratkom vremenskom periodu. Bude jedan dnevno, nekad i dva.

Posle beogradskih i ostalih lokalnih izbora, održanih u istom danu, fokus političke pažnje vladajuće stranke i svih ostalih pretendenata na glasove Palančana, naprečac je preusmeren na varošicu na Jasenici i Kubršnici.

“Ovoliko ministara nismo videli u poslednjih deset godina”, kaže naš palanački sagovornik i dodaje da ga ne bi čudilo da se, kao šlag na torti, pred kraj kampanje, pojavi i sam predsednik.

Palanku su u poslednjih desetak dana posetili ministri Nedimović, Đorđević, Đukić-Dejanović, Ružić, dva puta, pa Šarčević, Udovičić, Dačić, a do lokalnih izbora ima još čitava nedelja…

Svojevremeno je Agencija za borbu protiv korupcije pred izbore angažovala honorarne saradnike, ne bi li, makar okvirno, mogla da utvrdi da li i koliko se državni resursi troše tokom kampanje. To je bilo u vremenu “bivših”, pa se dokumentovalo, obavezno fotografijom, sa vidnim registarskim tablicama vozila, da li npr. Tadić, kao tadašnji predsednik Srbije, dolazi službenim vozilom na stranački skup.

Koliko se vreme od tada promenilo i da li se danas postavljaju slična pitanja? Da li je ministar Ružić došao dva puta u tri dana u Palanku o trošku Vlade Srbije (građana Srbije) ili vozilom stranke čije stavove zastupa?

Foto: Ilustracija, FB

Da li je prvi potpredsednik Vlade Srbije došao o trošku države (građana Srbije) ili o trošku SPS-a na čijem je čelu? Kako da shvatimo. da li je on u Palanci lider SPS-a ili šef diplomatije Srbije kad kaže: “Kada su socijalisti vodili glavnu reč u ovoj državi, sve velike fabrike u Smederevskoj Palanci su radile i tako je bilo i u vreme rata i sankcija.” Doduše, ne navodeći da je Goša nedavno otišla u stečaj, a SPS je i tada bio deo vlasti. Onda, onako usput,  sada valjda kao ministar spoljnih dela, kaže i: „Mi ne možemo da dozvolimo da Srbija radi ulaska u EU izda svoje nacionalne i državne interese, ne možemo da trgujemo Kosovom i Metohijom“.

U vezi sa prethodnim, postavlja se pitanje pomenutog šlaga na torti. Očekuje se da Smederevsku Palanku poseti premijerka, ali i… Na društvenim mrežama već kruži pošalica, da je i predsednik najavio da ide u Palanku, ali nije rekao koju, pa su, kao, pretrnuli u Bačkoj, Brzoj, Beloj, ni u Krivoj Palanci im nije svejedno. Koji će predsednik doći u Smederevsku, ako zaista planira baš u predizbornoj nedelji takvu posetu? Da li će to biti Vučić, kao predsednik svih građana, ili Vučić, predsednik SNS-a, i o čijem trošku? Ko plaća sva dosadašnja ministarska putešestvija u Srbiji tokom izbornih kampanja i da li ikome polažu račune, npr. građanima Srbije, čiji su im interesi na prvom mestu? Ili bi trebalo da budu.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!