Brnabić: Sprovodi se sanacioni plan za Smederevsku Palanku

SMEDEREVSKA PALANKA, 19. mart 2018, izvor: srbija.gov.rs – Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Smederevskoj Palanci da je ta lokalna samouprava u veoma lošem stanju, sa više od tri milijarde dinara duga i sa 19 komunalnih preduzeća koja posluju sa gubitkom, ali da se čine napori da se stanje poboljša.

Brnabić, koja je obišla tu opštinu, navela je da je budžet Smederevske Palanke od 2012. godine u neprekidnoj blokadi, a da su bile česte restrikcije vode.
– Ima lokalnih samouprava koje su u jako teškom stanju, ali nigde nije kao ovde. Neverovatno je da je mesto koje je blizu Beograda i auto-puta u takvoj devastaciji, rekla je premijerka.
Ona je podsetila na to da je, dok je bila ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, napravila sanacioni plan za Smederevsku Palanku, te da je dug smanjen za oko 260 miliona dinara, kao i da se pregovara sa komercijalnim bankama da se otpišu delovi velikih dugovanja, dok bi sredstva za otplatu dugova bila izdvojena iz budžeta Srbije.
Predsednica vlade je iznela podatak da je u taj region nakon poplava 2014. godine uloženo nešto više od 2,5 miliona evra, da je u projekat obnove bolnice u Smederevskoj Palanci uloženo nešto više od 8,5 miliona evra, dok su projekti za rekonstrukciju vodovoda, vrednosti biće četiri miliona evra, takođe spremni.
Brnabić je napomenula da Smederevska Palanka ne može da se bavi investicijama i privredom jer mora da sanira dugove.
Upitana za banju na Kiseljaku, koja je u lošem stanju, premijerka je rekla da su za sada izdvojena sredstva za renoviranje bolnice, a da bi kasnije moglo da se razmisli i o ulaganju u tu banju.
– Postoji problem viška zaposlenih u javnim preduzećima, i na njemu se radi, ali ljudi ne mogu biti otpuštani, a da se za njih ne nađe posao u privredi, istakla je ona, dodavši da će novac za otpremnine radnika biti izdvojen iz budžeta Srbije.
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar koji je sa premijerkom obišao Opštu bolnicu Stefan Visoki u Smederevskoj Palanci rekao je da je za nabavku opreme u toj zdravstvenoj ustanovi već uloženo 35 miliona dinara, između ostalog u aprate za ultrazvuk, rendgen.
On je istakao da je u bolnici napravljeno novo odeljenje ginekologije, a da je izdvojeno i 28 miliona dinara za saniranje zgrade koja je stara i energetski neefikasna.
– Do kraja leta krenućemo sa kompletnim renoviranjem i to će biti prva ustanova sekundarne zdravstvene zaštite u Srbiji koja se kompletno renovira, podvukao je Lončar, dodavši i da će zbog nedostatka stručnog kadra u bolnici u Smederevskoj Palanci, lekari iz Beograda dolaziti za operacije katarakte, kolena, laparoskopije i druge zahvate, kao i da će se raditi na obuci lekara iz te opštine.
Ministar je istakao i da će biti obnovljena i ambulanta u mestu Kolonija, koja nije obnavljana 30 godina.
Predsednik Privremenog organa opštine Nikola Vučen rekao je da je renoviranje bolnice jedna od najvećih investicija u Smederevskoj Palanci u poslednjih 50 godina, dodavši da se stanje u toj opštini, posle teške situacije u kojoj se nalazila od 2008. do 2016. godine, sada popravlja korak po korak.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!