Promena vremena, sneg i kazaljke

SD/SP/VP/KO, 18. mart 2018 – Vreme je jedan od homonima karakterističnih za naš jezik. Promena vremena? Menjaju li se vremenske prilike ili prelazimo na letnje računanje vremena? Ovog puta i jedno i drugo! Jednostavno, zar ne?

Hidro meteorološki zavod Srbije je izdao upozorenje za period od 18. do 25. marta: „Osetno hladnije sa pojavom jutarnjih mrazeva (od -4 do 0 °C) i dnevnom temperaturom znatno ispod prosečnih vrednosti, početkom naredne sedmice na severozapadu Srbije i na planinama, a od srede do petka u svim krajevima sneg i stvaranje/povećanje visine snežnog pokrivača“.

U isti čas, da ne kažemo „u isto vreme“, biće i pomeranje kazaljki, zakazano je za naredni vikend. Na osno­vu Za­ko­na o ra­ču­na­nju vre­me­na, let­nje vre­mea u 2018. go­di­ni po­či­nje 25. mar­ta, u dva sa­ta po­sle po­no­ći. Po­me­ra­njem za je­dan čas una­pred, vre­me u dva sa­ta ima se ra­ču­na­ti kao tri sa­ta. Uzgred, sve to je počelo 27- marta 1983. godine, u vreme SFRJ, a i zakon koji se primenjuje trenutno nije iz ove države – ob­ja­vljen je u „Slu­žbe­nom li­stu SCG” 2006. go­di­ne.

Tako će biti sve dok se u EU ne dogovore da se vrati na staro, što nije više tako neverovatno s obzirom da je u Evropskom parlamentu prošlog meseca doneta rezolucija sa takvim predlogom. Onda ćemo morati i mi, verovatno i to stoji u nekom poglavlju.

Inače, za one koji ne znaju, letnje/zimsko računanje vremena je engleska izmišljotina, poteklo iz Britanije, koja je, eto, napustila tu istu EU koja ga još uvek primenjuje. Autor je izvesni Vilijam Vilet, koji je primetio da Britanci leti spavaju i kada sunce izađe, a noću pale sveće da bi završili poslove. U njegovom pamfeltu „Trošenje dnevne svetlosti“ tvrdio je da će pomeranje sata 60 minuta unazad naciji poboljšati zdravlje i sreću, ali i doneti uštede od 2,5 miliona funti. Viletova ideja je ismejana, a on je umro 1915, samo godinu dana pre nego što je Nemačka usvojila njegov predlog. Mesec dana potom učinila je to Britanija, potom i Belgija, Danska, Francuska, Italija, Luksemburg, Holandija, Norveška, Portugal, Švedska i Turska. Mi smo se, rekosmo, tom društvu priključili 1983. godine.

A video? U engleskom nemaju taj problem sa homonimom „vreme“, „weather“ zna se šta je, a „time“ je opštepoznata oznaka za četvrtu dimenziju. Ipak, kad stigne do množine, sve se menja, Dilan kada peva o vremenima koja se menjaju misli na nešto sasvim treće. Nema veze sa ovim do sada, ali neka ga, od viška ne boli glava.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!