U prvom kolu lige u planinarskoj orijentaciji i prve medalje

SMEDEREVO, 12. mart 2018 –. Prvenstvo Srbije u planinarskoj orijentaciji, prvo kolo, održano je u subotu na Fruškoj Gori. Start i cilj trke bio je kod planinarskog doma na Stražilovu. Na takmičenju su učestvovale četiri ekipe PSK “Čelik“ – ženska pionirska, muška seniorska, muška i ženska veteranske.  Ekipe “Čelika“ osvojile su tri druga mesta i srebrne medalje. Najznačajniji rezultat po klub predstavlja osvajanje srebrne medalje ženske pionirske ekipe u mešovitom sastavu. Najznačajnija i zato što je u toku škola orijentiringa. Ubedljivo najmlađa ekipa uspela je da nadmaši neke ekipe koje su prosečno 2-3 godine starije. Ekipu čine: Sofija Nikolić kao vođa ekipe, Nemanja Vasiljević i Marta Trajković. PSK Čelik, školom orijentiringa, postepeno uvodi u takmičarsku konkurenciju svoje najmlađe članove.

Kao što je planirano, prethodnog vikenda nastavljena je Čelikova škola orijentiringa. Najpre se u petak radilo sa takmičarima na karti 1:25000. Rešavani su problemi po postavljenim zadacima za određivanje položaja kontrolnih tačaka, po zadacima u kojima su zadavane koordinatne vrednosti, ali i po zadacima koji u osnovi imaju azimut. Na obuci je učestvovalo 11 polaznika kursa. Drugog dana obuke iskorišćeno je vreme boravka na Fruškoj Gori, vreme takmičenja za prvenstvo Srbije. Najpre se pri prilazu planinarskom domu na Stražilovu, na stazi dugoj oko kilometar i po radilo kretanje od kontrolne tačke (KT) do KT uz prepoznavanje karakterističnih delova reljefa. Kursisti su išli u sastavu takmičarskih ekipa i tako savladavali složene situacije na terenu.

U nedelju je nastavljena škola orijentiringa. Radilo se u Smederevskoj tvrđavi na kretanju između kontrolnih tačaka uz procenu i merenje razdaljine i na određivanju položaja kontrolne tačke u odnosu na objekt uz koji je postavljena. Na obuci je bilo 15 dece i 7 odraslih. Škola je orgamizovana od strane Entuzijasti kluba, istaknuti i dugogodišnji takmičari, posvetili su pažnju  deci kako bi im preneli znanje iz ovog divnog sporta. Nastavak obuke, koncipirao je i predvodio, Dragan Nikolić koji je kontrolor/savetnik za orijentiring takmičenja sa licencom Međunarodne Orijentiring Federacije (IOF).

U međuvremenu je održana republička akcija “23. Osmomartovski susret planinara“ u organizaciji Planinarskog kluba “Zmajevac “ iz Vrdnika. U ovoj akciji učestvovalo je i 29 članova PSK “Čelik“.

Fotografije su iz lične arhive članova kluba Branka Grujića i Nenada Radanovića.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!