Predstavljen Romacted program

SMEDEREVO, 8. mart 2018 – Program „Romacted“ čiji je cilj jačanje posvećenosti institucija, njihovih kapaciteta, znanja i veština u radu na inkluziji Roma i Romkinja, predstavnicima Grada Smedereva, prezentovali su predstavnici Tima Saveta Evrope za Rome i Romkinje i Koordinacionog tela za praćenje Strategije za socijalno uključivanje Roma u Republici Srbiji, navodi se u informaciji objavljenoj na zvaničnom gradskom sajtu.

Prema rečima projektne službenice Saveta Evrope Vere Kurtić, ovo je projekat koji uz podršku Evropske unije u Srbiji sprovodi Savet Evrope u sedam zemalja Zapadne Evrope i Turskoj, a fokusiran je na izgradnju političke volje i podršci lokalnim samoupravama da izgrade kapacitete za podršku romskoj zajednici, ali i podršku romskim zajednicama da unaprede svoj sopstveni život. Opštinama i gradovima biće obezbeđeno sve ono što lokalne samouprave iskažu kao potrebu, a u romskim zajednicama  iniciraće se  formiranje lokalnih akcionih grupa koje će činiti građani i građanke za podršku njihovim potrebama. Istaknuto je da je prednost Romacted metodologije što se zasniva na lokalnom kontekstu i odslikava istinske potrebe zajednice.

Sastanku su,  pored projektne službenice Saveta Evrope  Vere Kurtić, prisustvovali predstavnica Stručne grupe Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za praćenje implementacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja Danijela Lakatoš i Dragan Gračanin iz Fokal Point Romacted programa u Srbiji.

Grad Smederevo  je jedan od deset potencijalnih  gradova/opština u Srbiji, od ukupno 50 u kojima se realizuje program na području Zapadnog Balkana i Turske.

Prva faza programa „Romacted“ koji je nastao na osnovu iskustava programa Romed i Romact, trajaće tri godine, a njegovu realizaciju podržala je i Vlada Republike Srbije.

Po već ustaljenoj praksi vlasti u Smederevu, na događaj nisu pozvani predstavnici svih medija.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!