Novi uspeh mladog smederevskog kompozitora

SMEDEREVO, 7. mart 2018 – Veljko Nenadić, devetnaestogodišnji smederevski kompozitor i pijanista, student prve godine muzičke akademije u Beogradu, odsek kompozicija u klasi profesora i akademika Isidore Žebeljan i bivši đak  generacije muzičke škole „Kosta Manojlović“, ponovo je stigao do finala na takmičenju kompozitora u Španiji.

Na osmom po redu takmičenju klavirskih kompozicija „Fidelio“, bez starosnih i stilskih ograničenja, Veljko je ušao u finale u konkurenciji 217 klavirskih kompozicija iz 40 zemalja širom sveta. Nakon šest krugova glasanja Veljkov “Nokturno” ušao je u završni izbor gde je zauzeo 9. mesto. „Fidelio“ je jedinstveno takmičenje kompozitora, jer u glasanju učestvuju sami autori.

Ove godine u konkurenciji su bili brojni kompozitori sa vrlo ozbiljnim biografijama, počev od doktora muzike i profesora univerziteta do muzičara koji su imali značajne nastupe u najpoznatijim dvoranama širom sveta. Smederevac je bio daleko najmlađi finalista i jedini student, dok su svi ostali učesnici bili profesionalni muzičari. Pobedio je italijanski kompozitor i pijanista jazz opredeljenja Claudio Filippini, koji je sarađivao sa jazz zvezdama kao što je Wynton Marsalis,  Donny McCaslin, Dee Dee Bridgewater, Mike Stern i drugi.

Do sada je na ovom takmičenju Veljko dva puta dolazio do finala – 2013.  je osvojio prvo mesto i 2016. kada je bio šesti, a 2017. je bio u polufinalu.

Nedavno je Veljko je imao solistički nastup, na promo vikendu festivala Piano City u Novom Sadu, gde je svirao svoje klavirske kompozicije, ispred poznate niške jazz grupe “Eyot”. Publika iz Novog sada, koja je prvi put čula Veljka, bila je oduševljena kako njegovim nastupom tako i energijom  prenetom na sve prisutne koja je bila nagrađena dugotrajnim aplauzom. Njegov nastup bio je snimljen i biće uskoro prikazan na RTV 1.

Foto: Ljuba Zlatanović

Skorašnji članci

error: Content is protected !!