„Ođila“ u Smederevu 7. marta

SMEDEREVO, 1. mart 2018 – Koncert „Ođile“, jedne od najpopularnijih grupa izvođača romske muzike bivše Jugoslavije, čiji je jedan od osnivača Smederevac, biće održan u sredu, 7. marta u Centru za kulturu Smederevo sa početkom u 20 sati.

Grupa „Ođila“ osnovana je 1983. godine. Reč „Ođila“ je sastavljena od dve reči na romskom jeziku: „ođi“, što značu „duša“ i „đila“, što znači „pesma“. Njihov repertoar čini ciganska muzika, odnosno tradicionalna muzika romskog naroda istočne Evrope.

Ođilu su osnovali Igor Dunjić-Zveržanovski i Slobodan Simonović, koji su najpre nastupali kao duet. Njima su se ubrzo priključile Davorka Bosnić i Sanja Uzelac, a zatim Boris Nikolić, Andrej Stefanović i na kraju Nikola Diklić. Od svog formiranja ovaj sastav izvodi širom sveta prepoznatljivu romsku muziku, oslanjajući se na tradiciju teatra „Romen” iz Moskve i muziku iz legendarnih filmova  „Cigani lete u nebo“, „Moja slatka umiljata zver“. Mediji u Jugoslaviji, ali i u mnogim drugim državama, često su „Ođilu” predstavljali kao autentični ciganski bend iz Moskve, što dovoljno svedoči o perfekciji članova grupe u izvođenju romske muzike.

Od 1983. do 1990. godine grupa je objavila tri albuma (dva zlatna). Na trećem, zabeležena je muzika iz filmova „Tamna strana sunca“, „Drugi čovek“ i „Osmi dan u nedelji“, u kojima su članovi bili ne samo muzičari već i glumci. (Spoj muzike i glume specifičan je i za pozorišnu predstavu „Letimo, srešćemo se“ u režiji Steve Žigona).

U istom periodu, „Ođila” je osvojila i nagradu „Orfej” za najbolju ploču po izboru Jugoslovenske radio-televizije (JRT), kao i evropsku nagradu za najbolju pesmu (Solniška) na Takmičenju za najbolji radio-snimak u Evropi.

„Ođila” je priređivala koncerte u svim značajnijim dvoranama bivše Jugoslavije i prvi je bend popularne muzike koji je imao koncert u Zadužbini Ilije M. Kolarca u Beogradu i prvi koji je nastupao u Mariborskom pozorištu otkako je osnovano krajem 19. veka. Zapažene nastupe grupa je održala i u Kolarčevoj zadužbini, kao i u Mariborskom pozorištu i to kao prvi muzički sastav koji je koncertirao u ovom teatru od njegovog osnivanja.

Ansambl je predstavljao Jugoslaviju na Svetskom festivalu romske muzike 1988. u Londonu,gde je dobio više priznanja i pohvala, pa čak i od grupe “Gipsy Kings”. „Ođila”se slušala ne samo širom Evrope, već i izvan nje, sve do Dalekog istoka (Južna Koreja, Singapur). Grupa Ođila se raspala 1990, početkom ratova u Jugoslaviji.

Letos, grupa je održala nekoliko koncerata među kojima se ističe nastup u okviru BELEF-a u Kapetan Mišinom zdanju pred rekordnim brojem posetilaca. Krajem oktobra prošle godine održan je koncert u dvorani Lisinski u Zagrebu.

Cena ulaznice za koncert u Smederevu je 700 dinara za parter i 600 dinara za balkon.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!