Site icon podunavlje.info

Rok poetika Krisa Kornela

SMEDEREVO, 27. februar 2018 – Simbolika smrti, slobode i života u rok poetici Krisa Kornela tema je predstojeće tribine koja će se održati u Centru za kulturu Smederevo u sredu, 28. februara sa početkom u 19 sati.

Kris Kornel, proslavljeni muzičar, kompozitor, pevač i tekstopisac, poznat po svom radu u bendovima “Soundgarden” i “Audioslave”, kao i po svojim solo projektima, tragično preminuo prošle godine, autorska je ličnost u čijem se izrazu i snažnom poetskom iskustvu prepoznaju teme slobode, smrti, problemskog odnosa prema životu, kao i isprepletenost tih tema.

Njegovu poeziju je Kornelov prijatelj i saradnik, gitarista Tom Morelo, opisivao kao „egzistencijalističku“.

Sociolog Nenad Stevanović, koji će govoriti na tribini, napraviće osvrt na ulogu i značaj Kornelovog stvaralaštva u svetu roka i tematizovaće Kornelov odnos prema kreativnom procesu kao i tretman ideja, poetskih i muzičkih, u različiti fazama rada, i u okvirima delovanja sa različitim bendovima.

Sa Stevanovićem će biti vođen razgovor o tome da li je suočavanje sa smrću kroz stvaranje svedočanstvo negativnog stava prema životu ili ne, o praćenju impulsa slobode koji vodi u zonu gde se granice između života i smrti pokazuju kao fluidne, o Kornelu kao „slobodnom misliocu“, otvorenom za mogućnosti koje nadilaze jednodimenzionalnosti i stroga određenja, o građenju ličnog i umetničkog identiteta pri korenitom suočavanju sa pitanjima slobode, života i smrti.

U okviru programa u Stevanović će skrenuti pažnju i na delo Iana Etsberija (The Cult) i Roberta Planta (Led Zeppelin).

Nenad Stevanović je sociolog i nastavnik u Muzičkoj školi „Kosta Manojlović“ u Smederevu. Bavi se likovnim radom, prevodio je pesme rok autora kao što su Kris Kornel, Ian Etseberi…

Ulaz na program je slobodan.

 

Exit mobile version