Veslanje: Partizan sačuvao titulu, Marjanović oborio rekord

BEOGRAD, 24. februar 2018 – U Hali sportova “Ranko Žeravica” danas je održano prvo zvanično veslačko takmičenje u ovoj godini – Prvenstvo Srbije na ergometrima. Partizan je sačuvao titulu državnog prvaka osvojivši, sa 103 boda, prvo mesto u ukupnom plasmanu. Drugo mesto pripalo je Crvenoj zvezdi sa 53 boda, a treće Galebu sa 24, saopštio je Veslački savez Srbije.

Marko Marjanović “upisao” je najvredniji rezultat. Reprezentativac Partizana, koji je poslednji put na ovom takmičenju učestvovao 2015, kada je takođe stigao do naslova državnog prvaka, trijumfovao je u kategoriji seniora, ujedno oborivši državni rekord star 18 godina. Marjanović je postigao vreme 5:47.00 što je za 50 stotinki bilo bolje od dojučerašnjeg najboljeg rezultata na ergometru koji je 2000. u Budimpešti, na Otvorenom prvenstvu Mađarske na ergometrima, postigao nekadašnji reprezentatvac Nikola Stojić (5:47.50).

Vicešampionska titula u ovoj kategoriji pripala je Milošu Vasiću iz Partizana koji je do nje stigao, takođe izvanrednim, rezultatom od 5:47.80, dok se bronze dokopao novopečeni senior A Aleksandar Beđik. Član “crno-belih” je deonicu od 2000 m izveslao za 5:55.80.

U konkurenciji lakih seniora bez premca je bio Miloš Stanojević iz Tamiša koji je rezultatom 6:11.70 ubedljivo stigao do šampionske krune. Srebro je pripalo Dastiju Ferčecu iz Galeba s 6:33.40, dok se bronzom okitio njegov klupski kolega Filip Prodanović s 6:38.40.

Igor Đerić iz Partizana sa izveslanih 6:02.80 postao je državni prvak u kategoriji seniora do 23 godine u kojoj je srebro s vremenom pripalo Dušanu Slavniću iz Crvene zvezde s 6:05.20, a brozna Veselinu Tričkoviću iz Partizana koji je zabeležio rezultat 6:05.40.

Pavle Lijeskić iz Partizana postao je prvak za juniore (6:17.00), novi šampion za kadete je Petar Švrljuga iz Crvene zvezde (6:23.50), dok se Dušan Petrović, takođe član “crveno-belih”, dokopao najsjajnijeg odlilja u konkurenciji pionira (3:21.10).

U kategoriji seniorki najbolja je bila Jovana Arsić iz Crvene zvezde koja je trijumfovala rezultatom 6:48.60. Srebro kod seniorskih veslačica pripalo je Ivani Filipović iz Crvene zvezde s 6:52.60, a bronza Milici Vodogaz iz Grafičara sa 7:10.50. U kategoriji lakih seniorki zlato je osvojila Katarina Milenković iz Grafičara sa 8:12.40, srebro je prigrabila Jovana Minčić iz Galeba sa 8:14.40, a bronzu sa 8:29.00 Milica Stambolija iz Palića. Kod seniorki do 23 godine najuspešnija je bila Katarina Ćirić iz Galeba s 7:44.20. Drugo vreme – 8:06.40 postigla je Ana Stojanović iz Partizana. Maša Bezbradica iz Crvene zvezde (7:22.90), Iva Lazić iz Crvene zvezde (7:28.80) i Marija Jakovljević iz Čuruga (3:46.50) postale su prvakinje države u kategoriji juniorki, kadetkinja, odnosno pionirki.

Na osnovu rezultata u ovih 12 kategorija skrojen je spisak najboljih ekipa. Veslački klub Partizan je tako sačuvao naslov ukupnog pobednika do kojeg je stigao sa 103 boda. Drugo mesto je pripalo Crvenoj zvezdi, koja je sakupila 53 boda, a treće Galebu s 24. Pored ova tri kluba bodove na popularnoj “Ergometrijadi” osvojili su i Grafičar (11 bodova), Tamiš (10), Smederevo (7), Danubius 1885 (6), Čurug (4), Sava (4), Maja Mišljenović (2) i Palić (1).

U promotivnim kategorijama dubl skula i četverac skula za pionire i pionirke najbolji su bili Nikola Savić i Strahinja Pavišić iz Partizana (3:26.55), te Đorđe Ilić, Luka Delić, Đorđe Ilić i Veljko Kmekić iz Save (3:24.25), odnosno Milka Zdjelar i Milica Mladenović iz Smedereva (3:46.95), te Anja Marinković, Ljubica Tešmanović, Ljubica Bušetić i Iva Stojanović iz Partizana (4:09.68). Održano je i takmičenje veterana, kao i studenata. Najbolji rezultat među studentima postigao je Dušan Slavnić sa BGU DIF (2:56.10), a kod studentkinja njegova koleginica Milica Vodogaz (3:29.50).

– Na početku čestitatam svima koji su uspeli da na Prvenstvu Srbije na ergometrima postignu svoje lične rekorde. Posebne pohvale, ipak, upućujem Marku Marjanoviću i Milošu Vasiću koji su zabeležili izuzetna ostvarenja. Marjanović je postigao najbolji rezultat na 2 km na ergometru u istoriji srpskog veslanja, dok je Vasić za gotovo sedam sekundi popravio svoj lični rekord. Sjajan je bio i trećeplasirani Aleksandar Beđik, a njegov plasman dobija na težini ako se zna da mu je ovo debitantska sezona u seniorima A. Ovim rezultatom je pokazao da će već ove godine ozbiljno konkurisati za seniorsku reprezentaciju. Odličan rezultat postigao je i laki senior Miloš Stanojević i ja mu čestitam na tome. Nenad Beđik je imao određene probleme dan pred šampionat koji su, očigledno je, uticali da ne postigne očekivan rezultat. Po svim pokazateljima sa testiranja i treninga i on je trebalo da izvuče vreme ispod 5:50.00. Žao mi je što je zbog povrede Ergometrijadu propustio Smederevac Aleksandar Filipović, koji, takođe, spada u red ozbiljnih kandidata za reprezentaciju. Čekamo još rezultate Martina Mačkovića i Viktora Pivača iz Amerike pa ćemo moći da kompletiramo trenuntu sliku. Kada su u pitanju mlađi seniori odličnim rezultatima su se istakli Igor Đerić, Dušan Slavnić, Veselin Tričković i Vukašin Pivač – kazao je Nebojša Ilić, koordinator sportskog programa za seniore i seniore do 23 godine.

Prema njegovim njegovim rečima na Prvenstvu Srbije na ergometrima napravljen je odličan uvod za novu sezonu i kandidati za reprezentaciju sa velikim samopouzdanjem mogu da nastave da treniraju i da se iščekuju predstojeća testiranja u čamcima.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!