Site icon podunavlje.info

Umesto da bude srušen, objekat na Pančićevom vrhu – otvoren

Foto: Čitalac Insajdera / Objekat na Pančićevom vrhu snimljen danas – ispred objekta su brojne skije posetioca restorana

Izvor: Insajder.net – 24. februar 2018 – Ministarstvo građevinarstva dostavilo je na zahtev novinara Insajdera konačno rešenje, kojim Republička građevinska inspekcija naređuje rušenje bespravno izgrađenog objekta od više od 1.000 metara kvadratnih na Pančićevom vrhu u Nacionalnom parku „Kopaonik“. Rešenje  kojim se investitorki naređuje da sruši nelegalni objekat izdato je 24. januara 2018. Uprkos tome što je od tada prošlo mesec dana, objekat nije srušen, a sudeći po fotografijama koje su Insajderu dostavili čitaoci tokom dana, objekat uveliko radi. Istovremeno niko od nadležnih ne insistira na tome da se sprovede rešenje nadležne državne institucije.

rešenju koje je Ministarstvo građevinarstva dostavilo Insajderu, investitorki i vlasnici objekta Snežani Mitković iz Smedereva, naređuje se da u roku od sedam dana od prijema rešenja, ukloni poslovno armirani betonski objekat bespravno izgrađen na parceli 1877-1 u KO Brzeće, teren vrati u prvobitno stanje i ukloni sav građevinski otpad.

U istom rešenju se navodi i da će Ministarstvo građevinarstva, ukoliko u datom roku to ne uradi, rušenje sprovesti prinudnim putem, i to angažovanjem drugih ovlašćenih lica, o trošku investitorke.

Uprkos tome što u rešenju stoji da žalba ne odlaže rušenje i da je dati rok odavno istekao, do danas niko od nadležnih nije sproveo tu odluku.

Na pitanje Insajdera zbog čega bespravni objekat još nije srušen od Ministarstva građevinarstva nismo dobili konkretan odgovor. Umesto toga naveli su da je 20. 11. 2017. građevinska inspekcija napravila zapisnik i dala nalog za uklanjanje objekta , da je zapisnik sa pozivom da se izjasni i dostavi dokumentaciju poslat Snežani Mitković a da je ona 4.12.2017. poslala molbu u kojoj je tražila odlaganje roka za izjašnjenje od 15 dana iz zdravstvenih razloga.

„Republička građevinska inspekcija je 24.01.2018. godine donela rešenje o uklanjanju objekta obzirom da se stranka do tog dana nije izjasnila niti je poslala izjašnjenje. Upravni postupak je u toku. Stranka ima pravo da izjavi žalbu na rešenje“, stoji u odgovoru Ministarstva građevinarstva.

Kako žalba ne odlaže rušenje, i dalje nije jasno zbog čega objekat nije uklonjen.

Insajder je više puta pokušao da kontaktira predsednika opštine Brus Milenka Jeličića ali se ne javlja na telefon i ne odgovara na poruke.

U pres službi opštine Brus rečeno nam je da oni nemaju informaciju o konačnom rešenju o rušenju koje je izdala Republička građevinska inspekcija, da više o tome ne mogu reći jer je komunalna inspektorka koja je vodila taj predmet na bolovanju.

Podsetimo, Snežana Mitković iz Smedereva dobila je u rekordnom roku prvo saglasnost opštine Brus, a zatim i niza institucija, za postavljanje privremenog montažnog objekta  – ski bifea od 150 kvadrata na Pančićevom vrhu.

Umesto toga, naočigled svih tih institucija, izgrađen je objekat od više od 1.000 kvadrata.

Nijedna od nadležnih institucija koje su dale saglasnost Snežani Mitković za postavljanje ski bifea, a ne izgradnju restorana, nije reagovala i obavestila nadležno Ministarstvo građevinarstva o divljoj nezakonitoj gradnji. Republička građevinska inspekcija je na teren izašla tek nakon što su ih o tome obavestili mediji, odnosno BIRN koji je priču o nelegalnoj gradnji na Pančićevom vrhu objavio u novembru prošle godine.

Foto: Čitalac Insajdera /Objekat na Pančićevom vrhu

Prema istraživanju Insajdera, zbog specifičnosti lokacije na kojoj su postavljeni strateški vojni objekti, a u čijoj je neposrednoj blizini i administrativna linija razdvajanja sa Kosovom, za svaku aktivnost na tom području neophodna je dozvola Vojske Srbije.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije mesecima, iz nepoznatog razloga, ignorišu pitanja Insajdera o tome da li su i  kome dozvolili da gradi u njihovoj zoni nadležnosti, odnosno zašto ćute ako se sa gradnjom nisu saglasili, iako u Zakonu stoji da je gradnja moguća samo uz saglasnost tog Ministarstva.

I predsednik Opštine Brus Milutin Jeličić odbio je da odgovori na pitanja da li je opština tražila saglasnost od Vojske Srbije  i zašto nisu reagovali i obavestili Ministarstvo građevinarstva o nelegalnoj gradnji.

Bojana Anđelić

 

Exit mobile version