Tribina o javnim prostorima u gradu

SMEDEREVO, 5. februar 2018 – Tribina o javnim prostorima u gradu, povodom studije arhitekte Aleksandra Stanojlovića „Pešačke zone u starim gradskim jezgrima“,  u kojoj je pažnja, pored odabranih evropskih i gradova u Srbiji, posvećena i Smederevu, biće održana ovog utorka, sa početkom u 19 sati.

U programu, koji zajednički organizuju Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture i Centar za kulturu Smederevo, učestvovaće arhitekta Aleksandar Stanojlović, Dejan Radovanović, arheolog i direktor Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo, Vladislava Živanović Ristović, arhitekta i glavni urbanista grada Smedereva i Nemanja Vujić, grafički dizajner. Ulaz je slobodan.

Tematizacija će obuhvatiti pitanja uloge javnih prostora u građenju urbanih identiteta i njihov značaj i smisao za ljude koji nastanjuju gradove. Učesnici programa govoriće o problematici odnosa autentičnih vrednosti neke gradske sredine i trendova u modernom društvenom  razvoju, kao i odnosu nasleđenog ambijenta starog gradskog jezgra i uvođenja novih formi, materijala, rešenja. Publika će biti upoznata sa razlozima nastanka pešačkih zona u gradovima i načinima na koje se vrši saobraćajna regulacija pri izgradnji i opremanju pešačkih prostora, a biće reči i o potrebi da se usaglase razni aspekti pri planiranju javnih prostora- saobraćajnih, konzervatorskih, ekonomskih, društvenih, ekoloških. Tokom obrade teme biće zahvaćeno i pitanje čovekomernosti javnih prostora i poređenje konzervatorskog i autorskog pogleda na javne površine.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!