Site icon podunavlje.info

Svetosavski pohod planinara

SMEDEREVO, 28. januar 2018 – Planinarski klub “Čelik“ učestvovao je minulog vikenda u tradicionalnoj akciji “Svetosavski pohod planinara“, koju je jedanaesti put organizovao Planinarsko skijaški klub “Juhor“ iz Jagodine. U grupi od 250 planinara iz 35 klubova na pohodu je učestvovalo i 16 planinara Čelika. Akcija je imala i međunarodni karakter jer je učestvovalo i nekoliko planinara iz bivše republike Jugoslavije, iz Makedonije.

Skup planinara je bio u planinarskoj kući PSK “Juhor“, na 625 metara nadmorske visine (mnv). Posle uvodnih napomena, kolona planinara na temperaturi nešto ispod nule i po zaleđenom snegu dubine do 15 cm, u 9:25 kreće u pohod. Duga kolona, najpre prolazi pored ograde releja, pa se spušta u pravcu Kajzerove livade, šumskim putevima sa snegom. Divan dan za pešačenje koji se koristi na najbolji mogući način. Tempo drže vodiči kluba domaćina, Stefan i Brana. Potom se, kroz šumu, prelazi preko Trnovite kose, gde su putevi razrovani prolaskom teške mehanizacije kojom šumari izvlače drva.  Zatim kolona prolazi pored Belog kamena 360 mnv, pa se spušta u korito reke Jošanice. Dalje šumskim putem na kojem je sve manje snega, pored reke. Reka je mala, liči na potok, tako da su je planinari bez većih poteškoća, skačući sa kamena na kamen, prelazili, prešli su je 13 puta. Poneko se okliznuo i zagazio cipelom u vodu. Posle tri i po sata pešačenja, uz nekoliko kraćih odmora, te pređenih 8 km stiže se u manastir Sveti Nikola u Jošaničkom Prnjavoru. Sledi polučasovna pauza. Nakon pauze, malo asfaltom, pa strmijim stazama preko Čukare kroz šumu, pa putevima preko Velike poljane, preko livada i ponovo šuma, po snegu koji se sada već raskvasio, jer je temperatura porasla do 8 stepeni celziusa.  Posle 80 minuta pešačenja stiže se do Tavana (Malog vrha) 630 mnv. Pauza, pa dalje ka glavnom cilju pohoda. Sad opet po putevima sa nešto više snega, najpre se prolazi pored Mirjaninog vrta, dalje malo putem, pa krivudavom stazom, kako bi se izbeglo naglo penjanje, za pola sata stiže se na Crni vrh 705 mnv. Trenutak za uživanje i fotografisanje. Vreme i vrh su dozvolili druženje sa ovim divnim predelima i planinarima u različitim bojama planinarske opreme, na beloj podlozi. Opraštanje od vrha pa danje ka polazišnoj tački, ka domu u kome je bio i završetak akcije. Tura na kojoj se koračalo više od pet i po sati (uz kraće odmore), bila je duga 15 km, sa savladavanjem visine od 650 m. Sledi druženje, evociranje uspomena i dogovor za viđenje na nekoj od sledećih planinarskih tura.

Kako je 27. januara Savindan, a ovaj dan je PK “Čelik“ izabrao za svoju slavu, to su planinari “Čelika“ požurili u Smederevo da u prostorijama kluba proslave slavu. Slavu Sveti Sava planinari “Čelika“ su uzeli i zbog verovanja da je Sveti Sava ispeo najviši vrh Svete Gore, Atos 2033 mnv.

Fotografije iz lične arhive Branka Grujića.

Exit mobile version