Site icon podunavlje.info

Novi projekti za poboljšanje života osoba sa invaliditetom

VELIKA PLANA, 25. januar 2018 – Velika Plana je među ređim opštinama u Srbiji u kojima osobe sa invaliditetom uz pomoć lokalne samouprave uspevaju da reše većinu svojih potreba. O tome svedoče i izjave njihovih predstavnika s kojima smo razgovarali u protekla dva meseca, ali i podaci, od materijalnih ulaganja do broja zaposlenih iz ovog nemalog dela ukupne populacije.

Zbog toga, na kraju ovog serijala tekstova, prenosimo informaciju koju nam je dostavila nadležna služba o odobrenim budžetskim sredstvima za potrebe organizacija osoba sa invaliditetom na teritoriji opštine Velika Plana u prošloj godini.

Udruženju osoba sa cerebralnom i dečijom paralizom „Volja za životom“ za uslugu „Lični pratilac deteta“, za 8 korisnika, odobren je iznos od malo nedostaje do 4 miliona – 3.932.920 dinara. Usluga „Personalni asistent“, za 4 korisnika, ostvarena je uz pomoć opštine od nešto više od 3 miliona, ili tačno 3.204.498,72 dinara.

Opština Velika Plana izdvojila je sredstva i za različite programske aktivnosti organizacija i udruženja osoba sa invaliditetom – Opštinskom udruženju gluvih i nagluvih 150.480 dinara, za prevodilački servis za znakovni jezik i edukaciju zaposlenih u javnim preduzećima, ustanovama i organizacijama 75.240 dinara. Isti iznos izdvojen je i za edukaciju o osnovnim pojmovima znakovnog jezika đaka Osnovne škole ,,Radica Ranković“ u Lozoviku. Opštinskoj organizaciji slepih i slabovidih lica za sekcijski rad slepih i gluvih lica u oblastima kulture, sporta, istorije, radioničarske aktivnosti i školu šaha odobreno je 412.700, dinara, a za 10. jubilarni, tradicionalni, pojedinačni Memorijalni šahovski turnir osoba sa invaliditetom „Zoran Saveljić“ dato je ovoj organizaciji još 20.120 dinara. Međuopštinskom udruženju bubrežnih invalida i bolesnika Smederevske Palanke i Velike Plane „Kidnej“ odobrena su  sredstva  u ukupnom  iznosu od 50.200 dinara za obeležavanje Svetskog dana bubrega i Evropskog dana donorstva. Udruženju osoba sa amputacijama u Velikoj Plani preneto je ukupno 234.870 dinara za različite aktivnosti i desetak predavanja koje je ovo društvo organizovalo, a Sportsko rekreativnom udruženju invalida i ostalih lica iz Velike Plane pokriveni su troškovi prevoza i učešća sportista na takmičenju „Kosidba na Rajcu“.

Tako je bilo prošle, a za ovu godinu, sudeći po onome što smo čuli od Igora Matkovića, predsednika Opštine Velika Plana, predviđeno je da se uradi i više.

– Prvobitno je iz prošlogodišnjeg budžeta opštine bilo namenjeno 4 miliona dinara za osobe sa invaliditetom i njihove organizacije, ali smo tokom godine dobili još oko 6 miliona od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. I za ovu godinu smo napravili projekte, za koje se nadamo da će, da tako kažem, „proći“ kod Ministarstva. Potrudićemo se da uradimo ono što ranije nismo mogli, da napravimo lift u Domu zdravlja, na primer – kaže predsednik opštine i dodaje da je važno da postoji obostrano razumevanje, da su u lokalnoj samoupravi uvek tu da pomognu u skladu sa svojim mogućnostima.

Projekat “I moje je pravo” je sufinansiran iz budžeta Opštine Velika Plana, na osnovu Rešenja o raspodeli sredstava za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa iz oblasti javnog informisanja za 2017. godinu, broj: 011-59/2017-III od 19.10.2017. godine, a stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Exit mobile version