Ugovori o snabdevanju toplotnom energijom

SMEDEREVO, 23. januar 2018 – Javno preduzeće Grejanje Smederevo pozvalo je sve korisnike usluga centralnog grejanja da zaključe ugovore o snabdevanju toplotnom energijom. To je bio razlog da o toj temi razgovaramo sa Radojkom Kugom, rukovodiocem Sektora pravnih i opštih poslova u ovom preduzeću.

Kako je objasnila za Podunavlje.info, zaključivanje ugovora je zakonom propisana obaveza i zaključuju ga krajnji kupac toplotne energije i energetski subjekt, odnosno JP Grejanje, u skladu sa odredbama Zakona o energetici i odredbama Odluke o snabdevanju grada Smedereva toplotnom energijom iz 2017. godine (objavljena u Sl. listu grada Smedereva br.6/17-Knjiga 4).

“Akcija je pokrenuta 28. decembra 2017. godine kada su ugovori o snabdevanju toplotnom energijom poslati na adrese svih korisnika u Smederevu, kako bismo uspostavili jedan poslovni odnos, nadam se korektan pre svega, kakav je i do sada bio.”

Da li su i do vas ovih dana stigle reakcije kako navodno u ugovorima “ima nešto skriveno”?

“U ugovorima apsolutno nema ništa skriveno, sve je transparentno. Iskreno, već smo malo i zakasnili oko zaključivanja ugovora, međutim, korisnici se ovih dana masovno odazivaju, kako bismo zajedno ispunili ovu zakonsku obavezu , a i namera nam je bila da sredimo i ažuriramo evidenciju korisnika. Posebno nam prave problem korisnici koji izbegavaju da prijave preminule članove domaćinstva koji su i dalje u našoj bazi podataka evidentirani kao vlasnici, odnosno korisnici. Poznat nam je tačan broj stambenih jedinica koje grejemo, ali ne znamo identitet jednog broja stvarnih korisnika.”

Ugovorom se, koliko vidimo, definišu prava i obaveze energetskog subjekta i krajnjeg kupca?

“Odluka o snabdevanju je objavljena i na našem sajtu, kao i primeri ugovora, tako da se građani mogu detaljno upoznati sa ovom materijom. Svako može da pozove, da dođe u prostorije Preduzeća i dobiće sve potrebne informacije, vezane za zaključenje ugovora. U pitanju je samo da poslovni odnos koji smo imali do sada ozvaničimo. Ovaj ugovor upravo to znači. Ništa se dramatično ne menja, korisnik niti šta gubi, niti posebno dobija nešto novo, osim zakonski uređenog poslovnog odnosa, a režim rada kotlarnica i propisane temperature nisu se menjale decenijama, tako da je to već sve poznato korisnicima.”

Da li kroz ugovor može da se “provuče” povećanje cene?

“Čula sam i takve nesuvisle komentare. Kroz ugovor ne može da se poveća cena. Postoji posebna procedura za povećanje cene .Inicijativa polazi od Preduzeća, ali konačnu cenu utvrđuju nadležni organi lokalne samouprave, odnosno za povećanje cene potrebna je Skupštinska odluka. To je standardna procedura i nema veze sa ugovorima.“

Da li postoji neki optimalan rok koji predviđa završetak ovog posla?

“Pretpostavljam da su korisnici ugovore primili posle novogodišnjih praznika, pa im je potrebno vreme da pripreme dokumentaciju, a u toku su i hladniji dani pa imamo razumevanja, pogotovo za starije osobe koje se verovatno i otežano kreću, stoga očekujemo da se posao privede kraju u januaru, donosno početkom februara, a konačan završetak posla očekuje se krajem februara.”

Kakav je trenutno odziv građana?

„Odziv građana je zadovoljavajući. Početkom sedmice sam imala informaciju da je skoro 30 odsto korisnika potpisalo ugovore. Tokom ove nedelje, dnevno dolazi, zavisno kako koji dan, od 80-100 korisnika. Ugovor se zaključuje lično, ili preko ovlašćenog zastupnika, a od dokumentacije za zaključivanje ugovora neophodno je doneti fotokopiju lične karte i dokaza o vlasništvu.“

Šta mogu da očekuju korisnici koji u optimalnom roku ne potpišu ugovore?

„Apelujemo da korisnici pre svega budu savesni, prema sebi prvenstveno, a potom i prema našem preduzeću koje vrši isporuku toplotne energije . Još uvek nismo razmotrili sve konkretne situacije, mada očekujemo da će ogromna većina potpisati ugovore i pokazati visok nivo odgovornosti. Takođe, koristim priliku da pozovem korisnike da uredno plaćaju svoju obavezu, kako bi izbegli neprijatne situacije i sebi i nama.“

JP Grejanje Smederevo, na kraju da kažemo i to, isporučuje toplotnu energiju iz 14 kotlarnica na mazut i jedne gasne i snabdeva oko 5000 korisnika.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!