Među najboljim strelcima 2017. i mlađi junior iz Smedereva

BEOGRAD, 23. januar2018  – Streljački savez Srbije je večeras svečano stavio tačku na izuzetno uspešnu 2017. godinu proglašenjem najuspešnijih pojedinaca i klubova.

Za najbolje strelce izabrani su Zorana Arunović i Damir Mikec, najbolji trener je Dragan Donević, a najbolji klub je „Čika Mata“, saopštio je Streljački savez Srbije (SSS).

Među prvoplasiranima u svojim kategorijama i disciplinama je i Smederevac Petar Adamović, najbolje rangirani mlađi junior kod pištoljaša, a jedan od dobitnika Specijalne plakete je i Radio Lux iz Smedereva.

Otvarajući svečanost, Nenad Putnik, predsednik SSS je pozdravio brojne goste, među kojima su bili i Božidar Maljković, predsednik, Žarko Zečević, potpredsednik, i Đorđe Višacki, generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije, zatim Nemanja Svetličić u ime Sportskog saveza Srbije, Dragan Todorov (Ministarstvo odbrane Republike Srbije).

„Streljački savez se, rezultatima u 2017, svrstao među najuspešnije nacionalne sportske organizacije u našoj zemlji, na velikim takmičenjima naši reprezentativci osvojili su dvadeset medalja, od toga osam zlatnih, sedam srebrnih i pet bronzanih, a oborena su i dva svetska rekorda. Ako se, po jutru dan poznaje, i 2018. će nam biti uspešna, jer su se naši strelci sa prvog takmičenja u sezoni, mitinga u Rušama vratili sa 14 medalja“, rekao je Putnik.

Zorana Arunović je priznanje za najboljeg strelca zaslužila zbog evropskog zlata i svetskog rekorda finala vazdušnim pištoljem.  U paru sa Damirom Mikecom odbranila je titulu prvaka Evrope u miksu.

„Svakako da je prošlu godinu za mene obeležilo Evropsko prvenstvo vazdušnim oružjem, ali i bronzana medalja na finalnom turniru Svetskog kupa. Prošlu godinu već sam stavila iza sebe, jer nova, izuzetno naporna je već počela. Nas, ženske strelce u 2018. očekuju velike promene, treba se privići na nova pravila, očekuje nas dosta takmičenja, ali svakako u prvom planu je Svetsko prvenstvo u Južnoj Koreji, gde ciljamo olimpijske kvote“, rekla je Arunović.

Damir Mikec je, između ostalog, prošle godine osvojio titule vicešampiona Evrope vazdušnim i malokalibarskim pištoljem, kao i Kristalni globus za trijumf na finalu Svetskog kupa MK pištoljem.

„Prošla godina mi je bila najuspešnija u karijeri, na evropskim prvenstvima i svetskim kupovima osvojio sam čak sedam, što pojedinačnih, što ekipnih medalja. Teško je nadmašiti takvu sezonu, ali priznanje je podstrek da trofej za najboljeg u Srbiji zaslužim i u 2018, što bi mi bilo peto proglašenje. Pred nama je veliki broj takmičenja i izazova, ali glavni cilj  i želja mi je da iskoristim već prvu priliku da izborim „vizu“ za Olimpijske igre u Tokiju, na prvom kvalifikacionom takmičenju, na Prvenstvu sveta, u septembru“kazao je Mikec.

Dragan Donević, od nedavno šef stručnog štaba reprezentacije Srbije, četvrti put je u poslednjih pet godina proglašen za najboljeg trenera. Učitelj Andree Arsović i ostalih strelaca Partizana, je istakao da sva proglašenja pre svega shvata kao priznanja za rad u klubu, jer se u klubovima stvaraju strelci i budući šampioni, a rad u nacionalnom timu je nadgradnja.

NAJBOLJI STRELCI SRBIJE U 2017.

Najbolji ženski strelac: Zorana Arunović (Olimpik 011)

Najbolji muški strelac: Damir Mikec (Policajac)

Najbolji trener: Dragan Donević (Partizan)

Prvoplasirani na rang listama po disciplinama i kategorijama

Puška

Seniori: Milutin Stefanović („Čika Mata“). Seniorke: Andrea Arsović (Partizan). Juniori: Lazar Kovačević (Jagodina 92). Juniorke:  Sanja Vukašinović (Novi Sad 1790). Mlađi juniori: Đorđe Savić (Oko sokolovo). Mlađe juniorke: Teodora Vukojević („Čika Mata“). Kadeti: Đorđe Savić (Oko sokolovo). Kadetkinje: Milica Ristić („Čika Mata“). Pioniri: Marko Ivanović („Čika Mata“). Pionirke: Marija Belčić (Metalac).

Pištolj

Seniori: Damir Mikec (Policajac). Seniorke: Zorana Arunović (Crvena zvezda/Olimpik 011). Juniori: Branko Mašanović (Policajac). Juniorke: Lea Aleksić (Novi Beograd Ušće). Mlađi juniori: Petar Adamović (Smederevo). Mlađe juniorke: Katarina Maricki („Živko Relić Zuc“). Kadeti: Zlatomir Marković (Zemun Centar). Kadetkinje: Jelena Todorović („Aleksa Dejović“).

Rang lista klubova: 1. „Čika Mata“ (Kragujevac), 2. Policajac (Beograd), 3. Crvena zvezda (Beograd), 4. Partizan (Beograd), 5. Novi Sad 1790… (rangiran je 31 klub).

SPECIJALNE PLAKETE

Specijalnim plaketama nagrađeni su pojedinci i organizacije koji su svojim radom doprineli funkcionisanju Streljačkog saveza Srbije i dobrim rezultatima.

Doskorašnji sportski direktor, dugogodišnji reprezentativac u trener Srećko Pejović je dobio priznanje za rezultate u 2017. godini. Plaketama su nagrađeni i Ministarstvo omladine i sporta, Olimpijski komitet Srbije, Sportski savez Srbije, Zavod za sport i medicinu sporta, Ministarstvo odbrane Srbije, „Titan cementara“ iz Kosijerića, „Radio Luks“, arhitektonsk biro „Pro ambo“, “Restoran „Petica“, Streljački savez Kraljeva  i Streljački klub Partizan.

MEDALJE SRPSKOG STRELJAŠTVA U 2017.

Evropsko prvenstvo vazdušnim oružjem

Zlatne: Zorana Arunović (seniorke, pištolj, uz svetski rekord finala 246,9 krugova), ženski seniorski tim pištoljem (Zorana Arunović, Bobana Veličković, Jasmina Milovanović), seniorski miks pištoljem (Zorana Arunović/Damir Mikec), seniorski miks puškom (Andrea Arsović/Milutin Stefanović)

Srebrne: Damir Mikec (seniori, pištolj), Lazar Kovačević (juniori, puška), muški seniorski tim puškom (Milutin Stefanović, Milenko Sebić, Stevan Pletikosić), juniorski miks puška (Sanja Vukašinović/Lazar Kovačević), ženski juniorski tim puškom (Sanja Vukašinović, Tatjana Banjac, Marija Malić)

Bronzane: muški seniorski tim pištoljem (Damir Mikec, Dimitrije Grgić, Duško Petrov)

Evropsko prvenstvo malokalibarskim oružjem

Zlato: pištolj slobodnog izbora, seniori, ekipno(Dimitrije Grgić, Damir Mikec, Duško Petrov).

Srebro: Damir Mikec pištolj slobodnog izbora, seniori pojedinačno

Bronza: Milica Babić trostav, juniorke.

Finale Svetskog kupa

Zlato: Andrea Arsović (vazdušna puška) i  Damir Mikec (MK pištolj).

Srebro: miks vazdušnom puškom (Milutin Stefanović/Andrea Arsović).

Bronza: Zorana Arunović (MK pištolj).

Turniri Svetskog kupa

Zlato: Milutin Stefanović (vazdušna  puška, uz svetski rekord finala – 250,9, SK u Gabali).

Bronza: Dimitrije Grgić (MK pistolj, SK u Minhenu) Damir Mikec (MK pištolj, SK u Gabali)

Uz medalje, izuzetno vredni uspesi su i rezultati mladih strelaca Marije Zavišić (Policajac) i Đorđa Savića (Oko sokolovo), koji su izborili kvote za Olimpijske igre mladih, koje će ove godine biti održane u Argentini.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!