Smederevska teretna i putnička luka u planovima za 2018.

BEOGRAD, 22. januar 2017 – Agencija za upravljanje lukama objavila je godišnji bilten analizirajući urađeno u protekloj godini i najavljujući planove za ovu. Smederevo je na spisku šest međunarodnih putničkih pristaništa i devet proglašenih lučkih područja u Srbiji, a u 2018. deo je nekoliko projekata.

Pomoćnik ministra u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Veljko Kovačević ocenio je u biltenu godinu na izmaku kao uspešnu i najavio realizaciju važnih projekata među kojima je i proširenje kapaciteta Luke Smederevo.

„Iz budžeta Ministarstva finansirali smo rad na izradi tehničke dokumentacije za izgradnju Terminala za rasute i generalne terete Luke Smederevo, koja će biti završena do septembra 2018. godine“, najavljuje Kovačević.

U planu je i izgradnja pristupne železničke i drumske infrastrukture, kao i uspostavljanje pilot-modula lučkog informacionog sistema u lukama u Novom Sadu i Smederevu, čime će biti omogućeno praćenje saobraćaja u tim lukama u realnom vremenu.

Pored teretnog, Smederevo je odskora atraktivno i u rečnom putničkom saobraćaju.

„Agencija za upravljanje lukama proglasila je 2017. godinu za godinu putničkih pristaništa u Srbiji. Smederevo i Kladovo se pripremaju da dočekaju putnike u narednoj nautičkoj sezoni, s obzirom da su uspešno okončani javni pozivi za operatera na pristaništima ova dva grada. Smatramo da je promocija putničkog saobraćaja i privlačenje turista na srpske reke od velikog značaja, zbog čega smo zajedno sa UNDP pokrenuli projekat ’Lokalni razvoj istočne Srbije’ u cilju povezivanja šest lokacija u Podunavlju i kreiranja jedinstvene turističke ponude. U 2018. godini planiramo da nastavimo saradnju sa UNDP i zajedno pokrenemo slične aktivnosti i na severu zemlje, kako bismo nastavili da promovišemo domaći linijski saobraćaj i privučemo još veći broj kruzera“, najavljuje Vuk Perović, v. d. direktora Agencije za upravljanje lukama.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!