Site icon podunavlje.info

Izložba „Dvorska kancelarija despota Đurđa Brankovića“

SMEDEREVO, 22. januar 2018 – U okviru ovogodišnjih Smederevskih svetosavskih svečanosti u Muzeju u Smederevu večeras će biti otvorena izložba učeničkih kaligrafskih radova, minijatura, ligatura i manjih iluminacija i radova „Dvorska kancelarija despota Đurđa Brankovića“.

Autori projekta su nastavnici istorije Dragana Mišić i Pavle Pavlović iz Beograda i Višnja Vasiljević iz Smedereva. Osnovna ideja vodilja tvoraca ovog projekta bila je da se učenicima različitog uzrasta i različitih nivoa znanja predstavi način rada državnog aparata srednjevekovnih vladara na dvoru despota Đurđa Brankovića. Na konkretnom primeru prepisivanja čuvene Esfigmenske povelje, koju je despot Đurađ Branković izdao u manastiru Žiča 1429. godine, pokušali su da ožive drevni zanat i plemenitu veštinu kaligrafije, a učenicima je ostavljena sloboda da stečeno znanje i veštine primene i na raznorazne druge načine, shodno njihovom uzrastu i interesovanjima, što ćete moći da vidite na ovoj izložbi.

U projektu su učestvovali nastavnici, učitelji i učenici od 7 do 18 godina iz 13 osnovnih i srednjih škola iz Beograda, Smedereva, Kovina i Čuruga. Od oktobra do decembra 2017. održano je više radionica u Beogradu, Smederevu i Skobalju.

Exit mobile version