U susret 29. Svetosavskim svečanostima

SMEDEREVO, 17. januar 2018 – Grad Smederevo u periodu od 22. do 28. januara po dvadeset deveti put organizovaće Svetosavske svečanosti, kako je danas saopšteno, “radi negovanja svetle svetosavske tradicije, oživljavanja lika i dela onoga koji je srpski narod oplemenio iskrom prosvetiteljstva učeći nas dobroti i mudrosti”, .

Bogatim i raznovrsnim obrazovnim i kulturno-umetničkim programima, u čijoj su pripremi učestvovale sve ustanove obrazovanja i kulture, pravoslavna crkva i lokalna samouprava, svečano i dostojanstveno će se i ove godine obeležiti svetosavlje u Smederevu, nekadašnjoj srpskoj prestonici.

Po davno utvrđenoj tradiciji Svetosavske svečanosti će i ove godine biti otvorene 22. januara programima Narodne biblioteke Smederevo na čijim će odeljenjima i u seoskim ograncima biti postavljene izložbe knjiga koje će predstaviti Svetoga Savu u književnosti i likovnoj umetnosti.

Istoga dana u Galeriji Centra za kulturu Smederevo biće otvorena Izložba grafika Svete Gore, koja sadrži otiske grafika iz svetogorskih manastira Hilandara, Simonopetre i Kelije Svetoga Ilije. Izložba će biti otvorena do 31. januara.

U Muzeju u Smederevu od 22. januara do 28. februara biće postavljena izložba „Dvorska kancelarija despota Đurđa Brankovića“, koja sadrži kaligrafske radove, minijature, ligature i iluminacije.

Povodom osamsto godina od krunisanja prvog srpskog kralja Stefana Prvovenčanog u Centru za kulturu Smederevo prof. dr Radivoj Radić će u utorak, 23. januara održati predavanje „Srbija – nastanak kraljevine“ na kojem će pojasniti procese, okolnosti i delovanje ključnih aktera na putu izgradnje srpske države u Srednjem veku.

U sredu, 24. januara Istorijski arhiv ugostiće dr Borisa Stajkovskog koji će predavanjem „Nemanjići između Istoka i Zapada“ doprineti približavanju najslavnije srpske vladarske dinastije i srpske srednjovekovne istorije široj populaciji u Smederevu.

Smotra „Slavski kolač“u Gradskoj galeriji savremene umetnosti okupiće vredne srpske domaćice koje će izložbom takmičarskog karaktera ukazati na značaj krsne slave u crkveno-narodnim običajima, tradiciji i nematerijalnom kulturnom nasleđu srpskog naroda.

Svetosavske svečanosti u Smederevu obeležiće još jedna značajna izložba – u četvrtak, 25. januara u Gradskoj galeriji savremene umetnosti biće predstavljene umetničke fotografije iz ciklusa „Kosovo, ne/stvaran život“. U večernjim satima istoga dana seoska kulturno-umetnička društva održaće u Centru za kulturu veliki Svetosavski koncert.

Svetosavski literarni konkurs „Savinim stopama, ka Savinom izvoru, na Savinom vrhu“, koji po peti put organizuju Narodna biblioteka Smederevo i Društvo za srpski jezik i književnost za Podunavski okrug, afirmisaće literarno stvaralaštvo učenika osnovnih i srednjih škola posvećeno Svetome Savi.

Svetosavska akademija kao centralni program Svetosavskih svečanosti u Smederevu biće održana u petak, 26. januara u Centru za kulturu Smederevo.

„Pored prigodne svetosavske besede nekog od crkvenih velikodostojnika i kulturno-umetničkog programa, koji će upriličiti hor Radio-televizije Srbije i učenici OŠ „Dr Jovan Cvijić“ u Smederevu, domaćin ovogodišnjih Svetosavskih svečanosti, na Akademiji će Grad Smederevo nagraditi tradicionalnim priznanjima, Svetosavskom poveljom i Nagradom za stvaralaštvo mladih, istaknute pojedince i organizacije koji su svojim radom pomerili granice u određenoj oblasti rada i stvaralaštva, a svojim uspesima proslavili ime Smedereva“, istakao je Branče Stojanović, predsednik Organizacionog odbora Svetosavskih svečanosti.

Savindan će 27. januara biti u prazničnom ruhu celodnevnim školskim priredbama i druženjima, a dan kasnije, Svetosavske svečanosti u Smederevu biće zatvorene Svetosavskim balom prosvetnih radnika.

Ovim povodom, Grad Smederevo je pozvao sve građane Smedereva, ali i goste iz okolnih gradova, da posete svetosavske programe u Smederevu “i time rasplamsaju plamen svetosavlja u gradu koji povezuje istinu i mitove u jedno biće – baš onako kako su istorija i legenda splele neraskidivi venac oko lika i dela Svetoga Save, najvećeg srpskog prosvetitelja.”

 

Skorašnji članci