Božićni uspon na Rtanj

SMEDEREVO, 15. januar 2018 – Planinarski klub Čelik ovog vikenda je imao je prvu značajnu akciju – uspon na Rtanj. Reč je o učešću u tradicionalnoj akciji koja ima i republički karakter ’’35. Božićni uspon na Rtanj“, u organizaciji OPSD “Dragan Radosavljević“ Zaječar.

Nažalost, zbog niske oblačnosti i magle ništa dalje od 15-ak metara nije se videlo. Planinare je pratio jak vetar i slab sneg. Vreme (nevreme) je dozvolilo samo kratko druženje sa vrhom čije je obeležje krst sa ikonom. Samo kratko zadržavanje za fotografiju i to onako pojedinačno kako su planinari pristizali, te što pre dole.

Nazad se išlo južnom stranom, najpre serpentinama do podnožja glavnog uspona, a onda stazom koja vodi ka naselju Rtanj. Sa temperaturom ispod nule i jakim vetrom, subjektivni osećaj, posebno na nezaštićenim delovima kože, na licu, bio je kao da je temperatura sibirska. Obrazi su bili hladni i jarko crveni. Sve je bilo mnogo povoljnije kada se ušlo u šumski pojas, ali tu ih je čekala zaleđena staza, na kojoj je bilo pokliznuća i padova, na svu sreću bez većih posledica. Nailazi se na najteži deo silaska, na deo gde su postavljena užad za pomoć pri silasku. Užad je dobrodošla, tako da je najteži deo silaska prošao bez većih problema. Dalje putem do naselja Rtanj, sa pređenih 13,94 km. Želja za pešačenjem nije ovim završena, nastavlja se putem do motela, polazišne tačke. Okrepljenje u motelu i zadovoljstvo posle uspešne akcije. Planinari su se, u večernjim časovima, zadovoljni vratili svojim kućama. Prema nezvaničnim, preliminarnim podacima od organizatora u akciji je učestvovalo oko 600 planinara iz oko 30 klubova iz Srbije.

Fotografije iz arhive članova kluba.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!