Razvoj industrijskih zona i turizma u Podunavskom okrugu

SD/SP/VP, izvor: RTS – 8. јануар 2017 U tri opštine Podunavskog okruga, bilo je mnogo posla u protekloj godini. Neke od fabrika su dobile nove vlasnike, neke fabrike su otišle u stečaj, a neke su uspele da unaprede svoje poslovanje. Ipak, sve tri opštine u narednoj godini očekuju veliki projekti.

Protekla godina bila je dobra za smederevsku privredu i poljoprivredu. Obeleženo je godinu dana otkako je kineski poslodavac preuzeo Železaru Smederevo, obeležena je 130. Smederevska jesen – manifestacija u čast voća i vina, a ulagalo se i u infrastrukturu. Najveći problem je železnički saobraćaj u centru grada.

„Za 2018. godinu planirano je, i desiće se, izgradnja industrijskog koloseka“, kaže gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović. „To je nešto što Smederevci čekaju pedeset godina, jer izgradnjom industrijskog koloseka kroz Godominsko polje i dolazak tog koloseka do nove luke znači izmeštanje železničkih šina iz centra grada, a samim tim onda otvaramo mogućnost za dobru turističku luku.“

Opština Smederevska Palanka tokom ove godine suočavala se sa velikim izazovima, štrajk radnika fabrike šinskih vozila „Goša“ završio se stečajem. U javnim preduzećima, kojih ima 19, zaposleno je više od 600 ljudi, a dugovanja opštine visoka su 4 godišnja budžeta, zbog toga je na snazi privremena uprava.

„Opština Smederevska Palanka je od pre četiri dana na režimu redovnog vodosnabdevanja što je veoma bitno za naše građane“, naglašava Nikola Vučen, predsednik Privremene uprave Smederevske Palanke, „smatram da u 2018. godinu ulazimo pre svega sa jednom dobrom namerom i željom da ćemo u 2018. godinu uspeti polako da Smederevsku Palanku stavimo na čvrste noge.“

Velika Plana je jedna od opština u Podunavskom okrugu koja se ubrzano razvija, zbog svog položaja, 34 kilometra auto-puta prolazi pored ove varoši, pa je strani investitori biraju za svoje fabrike zbog dobre povezanosti, jer pored autoputa, tu je i železnička magistrala a i Carigradski drum.

Prema rečima Igora Matkovića, predsednika Opštine Velika Plana, novog vlasnika našli su „Perkon“, Mlekara i „Pokajnica“:

„Ostaje nam samo klanica kao problem koji trebamo rešiti u narednoj godini, urađeni su kilometri puteva, na desetine ulica je urađeno novih, presvučeno je asfaltom dosta ulica.“

U sve tri opštine radi se na razvijanju industrijskih zona, a plan je i da se unapredi turistička ponuda, jer Podunavlje ima šta da ponudi.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!