Vreme za Božić – nije „uvek sveže“, nekad je i vrućina

KO/SD/SP/VP – 6. januar 2018 – Idilična slika, domaćin koji je sa sekirčetom krenuo da naseče badnjak, prteći usput stazu u snegu, ove godine će da izostane. U Srbiji. Ako ste na Floridi, to je već druga priča, tamo ovih dana veje, osim snega padaju i smrznute iguane s grana drveća, piše u vestima.

Šalu na stranu, Božić ove godine ubraja se među najtoplije otkad se mere temperature kod nas, u svakom slučaju jedan je od najtoplijih u ovom veku. Zabeleženo je da je 2001. na ovaj dan izmeren 21 stepen celzijusa, a sada će, po tvrdnjama meteorologa, biti 17-18 stepeni.

Obično je ipak drugačije, bude gotovo „uvek sveže“, da se podsetimo, prošle godine je na isti datum bio dvocifreni minus, pokazivalo je -10.

Meteorolozi najavljuju da će toplo vreme potrajati do „oko 12. januara“, baš tako kažu – „oko“, prs’ ‘vamo prs’ tamo, kada će doći do „blagog zahlađenja uz kišu, na planinama će padati sneg“, eventualno može da se dogodi i da „u nižim predelima bude susnežice“, ali se i za to ograđuju, nije neizvesno, kažu. Opet „oko“ Srpske Nove godine, najavljuju, temperatura bi mogla da bude malo primerenija ovom dobu godine, ali će i tad biti iznad proseka, nekih 8-9 stepeni.

Ciganska zima, rekli bi naši stari, u vreme kada je politička korektnost bila nepoznat termin. Sada me čak i srpski spell cheker upozorava da tu nije nešto u redu. Šta da napišem? Romska zima?

Tako će da bude kod nas. A Amerika, Florida? Ko je kleo nije dangubio. Znam neke lično, koji su osim Amerike kleli i EU, pojedinačne zemlje i đuture, ali to sada ne rade, makar ne javno, eventualno samo u krugu prijatelja. A ustežu se i jer su im neretko deca uveliko tamo, s ove ili one strane bare, u tim, od njihove ruke i od njinih usta, ranije već prokletim zemljama. No, nećemo o politici, nije korektno. Ne, na ovaj sveti dan.

Srećan Božić!

Skorašnji članci

error: Content is protected !!