Site icon podunavlje.info

Radni centar za osobe sa invaliditetom

VELIKA PLANA, 6. januar 2018 – U Radnom centru za osobe sa invaliditetom u Velikoj Plani, jednom od retkih u Srbiji, razgovarali smo sa radnim terapeutom Sandrom Bogdanović, u Udruženju osoba sa cerebralnom i dečijom paralizom “Volja za životom”.

“U Radnom centru upošljavamo osobe sa invaliditetom i bavimo se proizvodnjom dekorativnih i mirišljavih sveća, kao i slavskih sveća… Oni prolaze akreditovanu obuku za rad sa svećama, a pravimo i razne korpice, na primer povodom 8. marta i drugih praznika. Pošto izrađujemo i slavske sveće, uoči slava imamo štandove na kojima prodajemo, pored sveća, i ikone, dekorativne magnetiće za frižidere i slične sitnice, kao što je nedavno bilo za Novu godinu”, rekla je za Podunavlje.info naša sagovornica.

Sandra Bogdanović nije propustila da se pohvali, a zaista je za hvalu, da jedan deo njihovih ruku dela ide i u izvoz.

“Ovde imamo od pet do sedam zaposlenih osoba sa invaliditetom, a jedan radni dan je uobičajen, kao i u svakoj drugoj firmi. Nema razlike. Možda u našu korist. Vrlo su ozbiljni i odgovorni, što se posla tiče. Poznajem ih odlično, znam njihove sposobnosti, tako da u odnosu na to, vršim podelu poslova, svako zna svoj posao”, navodi radni terapeut u ovoj jedinstvenoj maloj firmi.

Kada je u pitanju posao sa veoma vrućim parafinom, prema njenim rečima, taj deo obavljaju radni terapeuti, iz bezbednosnih razloga, kako ne bi došlo do povređivanja.

“Strogo vodimo računa što se toga tiče, na prvom mestu je njihova bezbednost”, naglasila je Sandra Bogdanović i istakla značaj izložbi, koje mnogo znače i u smislu vidljivosti aktivnosti osoba sa invaliditetom.

“Na zajedničkoj izložbi povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, upriličenoj kod predsednika Republike Srbije, predstavili smo naš dekupaž. Eto, zaboravila sam da kažem da pravimo i to. Radimo sa različitim materijalima i stvarima, poput flaša, kutija, raznih predmeta od drveta. Tom prilikom smo predstavili i mirišljave i dekorativne sveće, ikone, magnete i ostale naše proizvode”, rekla je uspešna šefica ovog mini proizvodnog pogona.

Bogdanovićeva je istakla važnost organizovanja izložbi i štandova, na kojima potencijalni kupci mogu da se upoznaju sa njihovim radom, ali i da kupovinom određenog proizvoda pomognu rad samog Radnog centra i Udruženja u celini. Tako na primer, povodom 8. marta, objasnila nam je sagovornica, organizuju trodnevne štandove u Velikoj Plani, ali i u Smederevskoj Palanci, Požarevcu, Svilajncu..

“Svuda znaju za nas i rado kupuju naše proizvode, a ima i ljudi koji dođu kod nas, direktno, i naruče određene proizvode. Više restorana i kafića u Velikoj Plani i široj okolini su naši stalni kupci i, konkretno, dosta njih kupuje mirišljave ćupčiće za stolove. Pravimo i razne dekoracije za restorane i slično. Mi smo zaista jedno malo profesionalno preduzeće”, rekla je naša sagovornica.

U planu je i proširenje proizvodnog asortimana Radnog centra, dodatno angažovanje osoba sa invaliditetom i povećanje broja radno angažovanih, što je po rečima radnog terapeuta izuzetno bitno zbog socijalizacije.

“Socijalizacija je na prvom mestu. Važno je da izađu iz svojih domova, provedu ovde neko vreme i za to još prime određenu finansijsku nadoknadu, čime doprinose sebi i svojim ukućanima. Mislim da to njima mnogo znači i uliva im samopouzdanje.”

Naš sagovornik u Radnom centru za osobe sa invaliditetom u Velikoj Plani je i Bojan Bogićević, jedan od zaposlenih osoba sa invaliditetom.

“Imam 30 godina i dolazim iz Krnjeva. Ovde u Radnom centru smo od 8 do 16 časova. Radim na obrađivanju sveća, na pravljenju korpica, lepljenju, sečenju materijala”, rekao nam je ovaj univerzalni radnik, pošto nema povlašćenih i svi obavljaju sve postavljene radne zadatke i poslove.

Bojan najviše voli da radi sa mašinama, ali ne beži ni od ostalih poslova.

“Od mašina imamo cirkular, bušilicu, šlajfericu i drugo. Do sada se nisam povredio, jer je bezbednost na visokom nivou i veoma pazim kad radim sa mašinama.”

Na naše pitanje, šta za njega znači Radni centar, Bojan nam je odgovorio:

“Pa, rad ovde za mene znači sigurnost. Zato što primamo platu i sa njom možemo da raspolažemo. Ovde se svi lepo slažemo, sarađujemo i pomažemo jedni drugima. Kad je potrebno, ostavim svoj posao i pomažem drugima, kao i oni meni. Lepo se družimo i radimo. Zadovoljan sam ovde”

Prema rečima Radovana Radulovića, predsednika Udruženja osoba sa cerebralnom i dečijom paralizom “Volja za životom”, u 2018. godini planiraju da Radni centar pretvore u preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. To nam je potvrdio i predsednik Opštine Velika Plana Igor Matković.

„Njihovo zadovoljstvo je naša najveća satisfakcija. Zahvaljujući dobroj saradnji i pomoći nadležnog ministarstva proteklih godina je mnogo toga učinjeno u Velikoj Plani kada su osobe sa invaliditetom u pitanju, pretprošle smo dobili 4, prošle 6 miliona dinara, a ove nadam se i više. Mi smo kao lokalna samouprava izdvojili 4 miliona, radimo na nekim novim projektima koje ćemo, nadam se, ove godine realizovati. Imamo sreću da ovde deluje udruženje koje nas prati i učestvuje i u svim projektima smo partneri. Većina tih projekata se, direktno ili posredno, odnosi na prihvatanje osoba sa invaliditetom od strane šire društvene zajednice, a Radni centar je baš takav projekat, koji je s uspehom ostvaren, i nastavio da živi, na zadovoljstvo onih koji u njemu učestvuju, ali i nas koji smo pomogli da bude realizovan“, rekao je za Podunavlje.info predsednik Opštine Velika Plana.

U sledećem programskom sadržaju bavićemo se posebnom i veoma važnom temom – reč je o ličnim pratiocima dece, o čemu će govoriti psiholog Nevena Šuleić i korisnici ove usluge u Velikoj Plani.

Projekat “I moje je pravo” je sufinansiran iz budžeta Opštine Velika Plana, na osnovu Rešenja o raspodeli sredstava za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa iz oblasti javnog informisanja za 2017. godinu, broj: 011-59/2017-III od 19.10.2017. godine, a stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Exit mobile version