Završena obnova kule 9 Smederevske tvrđave

SMEDEREVO, 31. decembar 2017 – Sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije završena je kompletna obnova Jezavskog bedema Smederevske tvrđave, koja je u kontinuitetu trajala od 2006. do 2017. godine, potvrdio je za Podunavlje.info Dejan Radovanović, direktor Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo.

“Komisijskim prijemom radova 18. decembra,  završena je obnova kule 9 i time je u celosti realizovan Glavni projekat obnove Jezavskog bedema od kule 7 do kule 10 Smederevske tvrđave koji je Regionalni zavod izradio 2010. godine”, rekao je Radovanović.

Prema njegovim rečima, izvedeni radovi na kuli 9 obuhvatili su sanaciju i potpuno ili delimično preziđivanje postojećih, kao i obnovu nedostajućih zubaca i parapeta.

Izvedena je i sanacija svih oštećenih i obnova svih nedostajućih delova severnog, istočnog i južnog lica kule, obnova nedostajućih delova unutrašnjih lica (u otvoru) kule, blokovanje i dersovanje svih zidova kule. Postojeći deo svoda kule je prezidan, a nedostajući deo obnovljen.

Urađena je i sanacija svoda u obe poterne, blokovanje lica zidova i obnova poda u njima. Izvršeno je injektiranje pukotine na severnom licu kule, i izrada poda od lomljenih kamenih ploča na armirano betonskoj ploči sa hidroizolacijom.

Vrednost izvedenih radova je 7,7 miliona, odnosno 9,2 miliona dinara sa PDV-om, a finansijska sredstava za realizaciju projekta obezbedio je Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo na konkursu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije za finansiranje ili sufinanasiranje projekata u oblasti istraživanja, zaštite i i korišćenja nepokretnog kulturnog nasleđa u 2017. godini.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!