Site icon podunavlje.info

Za život bez prepreka osoba sa invaliditetom

SMEDEREVO, 30. decembar 2017 – Za poslednji programski sadržaj u okviru projekta  ‘Za život bez prepreka osoba sa invaliditetom’, koji je od 1. oktobra do kraja decembra 2017. godine realizovalo Udruženje za promovisanje slobode izražavanja – Podunavska inicijativa, na Internet portalu podunavlje.info (www.podunavlje.info), projektni tim je planirao detaljni prikaz Lokalnog akcionog plana (LAP) u oblasti invalidnosti za 2018/2019. godinu. Međutim, to se ovoga puta neće dogoditi, iz objektivnih razloga.

Lokalni akcioni plan u oblasti invalidnosti za period 2018/2019. godine je izrađen, ali nije usvojen, tako da. jednostavno rečeno, nemamo dokument u rukama. Radna grupa je, naime, završila izradu ovog dokumenta, ali se sa njegovim usvajanjem stalo zbog proceduralnih razloga. Kako saznajemo, ostalo je da se sazove nova sednica novog Lokalnog saveta za socijalnu zaštitu, koja bi trebalo da se saglasi sa konačnom verzijom LAP-a i preda ga Skupštini grada na usvajanje, što bi trebalo da se dogodi u prvom kvartalu 2018. godine. Delovi ovog LAP-a već su ugrađeni u budžet Grada Smedereva za 2018. godinu, tako da se može reći da je njegova realizacija praktično počela. Ostalo je samo još da se i formalno usvoji ovaj značajan dokument, pretpostavka je, to će se dogoditi početkom godine, odnosno možda već na prvoj narednoj sednici lokalnog parlamenta.

Podsećamo, novim budžetom je za ove namene predviđeno dva miliona dinara više u odnosu na ovu godinu. U 2017. godini je bilo planirano devet miliona dinara, koliko je i realizovano, a budžetom za 2018. godinu projektovano je 11 miliona dinara. Dodatno, u budžet su ponovo ušle i usluge socijalne zaštite, personalna asistencija, pomoć u kući, prevodilački servis, lični pratioci dece, sve je to projektovano gradskim budžetom, ali je pretpostavka da će se sa realizacijom sačekati prvih nekoliko meseci, zbog namenskih transfera koji se dobijaju od strane nadležnog ministarstva, saznaje Podunavlje.info.

Toliko o LAP-u, ovom prilikom, a ostatak poslednjeg programskog sadržaja u okviru projekta „Za život bez prepreka osoba sa invaliditetom“ posvećujemo upravo našem radu. Namera nam je bila da transparentno i sasvim otvoreno prenesemo kako drugi vide naš tromesečni rad i, konačno, da li je u tom smislu ostvaren javni interes i opravdana budžetska sredstva opredeljena za projektno sufinansiranje medija u našem slučaju.

Predrag Nikolić, predsednik Gradskog saveza socijalno humanitarnih organizacija

„Vrlo je bitno što je uopšte pokrenut i podržan finansijski od strane gradskih vlasti projekat digitalne platforme Podunavlje.info pod nazivom ‘Za život bez prepreka osoba sa invaliditetom’. Pored svakodnevnog izveštavanja o različitim dešavanjima u gradu i šire, velika pažnja je tokom tri meseca trajanja projekta posvećena osobama sa invaliditetom i radu organizacija, što je vrlo bitno. Naime, značajno je da se naš rad promoviše, da građani budu upoznati sa svim našim aktivnostima. Pokretanjem ovog projekta, inicirane su važne teme ali i inicijative, primer je uklanjanje arhitektonskih barijera. Upravo u periodu realizacije projekta ‘Za život bez prepreka osoba sa invaliditetom’, na 26 pešačkih prelaza napravljene su rampe koje znatno olakšavaju kretanje i, naravno, poboljšavaju život osoba sa invaliditetom. Smatram da bi bilo veoma važno da se ovaj projekat na portalu Podunavlje.info nastavi i u sledećoj godini, zato što imamo odličnu, ako ne i najbolju saradnju, ali i zato što su dosadašnjim temama, profesionalno obrađenim, pokazali da nam nedostaju kvalitetni medijski sadržaji o svakodnevnom životu osoba sa invaliditetom i problemima sa kojima se susreću.“

Ivana Gvozdenović, sekretar Gradskog saveza socijalno humanitarnih organizacija

„Smatramo da je projekat značajno doprineo poboljšanju položaja osoba sa invaliditetom, a rezultate, zapravo, tek očekujemo u 2018. godini, jer se sprovodio krajem 2017. godine. Pokrenute su veoma važne teme i ukazano je na velike probleme sa kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju u svakodnevnom životu. Nešto se od toga u ovom periodu i rešilo kao što je na primer problem pristupačnosti. Eto, radio se centar grada, sanirani su ivičnjaci koji su bili problematični, ukazano je i svim javnim ustanovama i institucijama na to šta ne valja kada je u pitanju pristupačnost. Ono što je za nas bilo iznenađenje (prijatno), prošle nedelje nam je Više javno tužilaštvo tražilo da podnesemo zahtev za ugradnju lifta, jer će to verovatno da se ostvari u toku naredne godine. To smatram rezultatom cele kampanje koja je pokrenuta ovim projektom. Takođe, pokrenuta su i pitanja zdravstvene zaštite, kupovina hidraulične ginekološke stolice. Imamo naznake da će i to u 2018. godini biti rešeno. Ne može sve preko noći da se uradi, ali nadamo se da će se rezultati ovog projekta značajno osetiti u 2018/2019. godini. Mišljenja smo da bi i u toku naredne godine trebalo nastaviti rad na ovim temama, intenzivno. Saradnja sa projektnim timom je ova tri meseca bila zaista odlična, nadamo se da će se nastaviti, pa smo pripremili i nacrt ugovora o poslovno tehničkoj saradnji, kako bi to i ozvaničili, a razmišljamo i o zajedničkim projektima u narednom periodu.“

Dragan Stanić, član Gradskog veća grada Smedereva zadužen za socijalna pitanja

 „Udruženje ‘Podunavska inicijativa’ je tromesečnim projektom ‘Za život bez prepreka osoba sa invaliditetom’ pokazalo kako na profesionalan način, uvažavajući sve aktere, može da se izveštava, ali i da se pokrenu važna pitanja za ovu populaciju, iznova podsećajući javnost na ove teme, sve dok se ne postigne boljitak. Posebno bih želeo da istaknem značaj pokrenutih inicijativa od strane ove organizacije, uporedo sa realizacijom projekta, a sve sa ciljem unapređenja položaja osoba sa invaliditetom. Ispratiti sve to, prema projektnom zadatku, pa i više od toga, potrebna su i određena budžetska sredstva koja će to da omoguće, onoliko koliko su se aplikanti angažovali u praćenju problema koje imaju osobe sa invaliditetom. Moje mišljenje je slično onome koje imaju i same organizacije osoba sa invaliditetom, tačnije njihovi predstavnici sa kojima sam o tome polemisao – projekat ‘Za život bez prepreka osoba sa invaliditetom’ opravdao je ciljeve i očekivanja i verujem da će sa takvim angažovanjem nastaviti rad i u 2018. godini.“


Projektni tim se zahvaljuje svima koji su svojim sugestijama, predlozima i kritikama, pomogli da svakoj od obrađenih tema u okviru projekta „Za život bez prepreka osoba sa invaliditetom“, pristupimo krajnje ozbiljno, ne bi li i posredno ukazali na populaciju OSI, koja zapravo živi, ne pored nas, već sa nama i ima sva prava i obaveze kao i svi.


Projekat “Za život bez prepreka OSI” je sufinansiran iz budžeta Grada Smedereva, na osnovu Rešenja o raspodeli sredstava iz budžeta grada Smedereva za projekte kojima se ostvaruje javni interes u oblasti javnog informisanja za 2017. godinu, broj 400-7077/2017-07 od 16. septembra 2017. godine (Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva).

 

Exit mobile version