Pripremanje putničkog pristana za turističku sezonu

SMEDEREVO, 23. decembar 2017 – U Smederevu su danas nastavljeni radovi na infrastrukturnom opremanju putničkog pristana na obali Dunava, izjavio je za Podunavlje.info menadžer lučkog operatera Ljubomir Šuljeranović.

„Koristimo vremenske prilike koje nam dozvoljavaju da privedemo kraju ove infrastrukturne radove. Danas postavljamo jedan deo, sledeće nedelje ćemo da privodimo kraju opremanje carinskih i policijskih prostorija. Činimo sve kao konzorcijum da ga privedemo nameni.“

Kako je pojasnio, danas je, uz pomoć jedne smederevske firme, rešavan tehnički problem šorpana koji je pomeren iz ležišta.

„Mi ćemo da učinimo sve da sa te tehničke i bezbednosne strane ovaj pristan bude spreman da primi i prihvati putničke brodove i kruzere. Ovo nije samo ulepšavanje, postoje međunarodni standardi koje mi kao lučki operater moramo da ispunimo i da spremni dočekamo nautičku sezonu koja počinje 22. marta. Do tada moramo da budemo maksimalno spremni za prihvat kruzera. Nadam se da će ih biti i da ćemo svi zajedno u Smederevu biti zadovoljni i da će svi imati koristi, jer naša turistička privreda raste, a ovo je za sve nas jedna nova mogućnost.“

Šuljeranović je rekao i da je u međuvremenu razgovarao sa nekim od glavnih agenata, turoperatera u zemlji, koji su, po njegovim rečima, oduševljeni otvaranjem putničkog pristaništa u Smederevu  i u Kladovu.

„Obećali su da će učiniti sve što je do njih da bude pristajanja, i onih promotivnih i komercijalnih, u 2018. godini. Puna sezona nas očekuje tek od 2019. godine. Praktično, imamo godinu dana da promovišemo ovo putničko pristanište, da možemo da stvorimo još bolje tehničke uslove, a uz promocije i uz pomoć i lokalne samouprave u Smederevu, mi ćemo napraviti sve uslove da to bude ozbiljan poduhvat u 2019, ali bićemo spremni i u 2018. godini“, poručio je Šuljeranović.

Direktor JP Smederevska tvrđava Goran Jovšić se saglasio da se mora pristupiti usklađivanju opreme, izgleda pristana i njegove pozicije, evropskim standardima.

„Stvar je prosta, koliko je i teška. Moramo da učinimo sve što od nas potencijalni turista očekuje. Ispitujemo tržište, gledamo njihove kretnje, osluškujemo šta je to zbog čega bi oni svratili u Smederevo. Naravno da je Tvrđava na prvom mestu zašto je grad Smederevo interesantan, uz sve druge turističke osobenosti, kao i vinogorja, restorana, kulturno istorijskog nasleđa, ali, Tvrđava, koju vide sa Dunava, na prvom je mestu i učinićemo sve da je približimo tim turistima.“

Jovšić je istakao, kao izuzetnu, dosadašnju saradnju sa konzorcijumom.

„Kao što postoje pravila kad se neki naš klub kvalifikuje za Ligu šampiona, onda mora da sredi neke stvari, postavi ovo i ono, to mi sada radimo. Do početka nautičke sezone imamo tri veoma bitna događaja – ITB u Berlinu 19. marta, Sajam turizma u Beogradu i odmah potom Sajam nautike. Za te potrebe, već prevodimo naše brošure i materijale, na prvom mestu, na nemački jezik odakle se očekuje najveći priliv turista. Formiramo arhivu fotografija da se u najboljem svetlu predstavimo na sajmu u Berlinu i da dočekamo turiste i u Beogradu. Da znaju gde dolaze i da kod njih stvorimo želju da i nas obiđu.“

On je nagovestio i mogućnost eventualnog dislociranja pristana, ukoliko bude iskazana takva potreba, prvenstveno vodeći računa i osluškujući potrebe potencijalnih turista iz inostranstva.

Podsetimo, prošle godine je uz pomoć nadležnog ministarstva obezbeđen šlep-pristan u vrednosti od 25 miliona dinara. Zbog usvajanja seta zakona u ovoj oblasti, pristan nije bio u funkciji. Lokalna samouprava ga je ustupila Agenciji za upravljanje lukama, koja je raspisala tender za dobijanje lučkog operatera. Nakon toga, krajem oktobra je potpisan Ugovor o obavljanju lučke delatnosti u međunarodnom putničkom pristaništu u Smederevu, između Agencije za upravljanje lukama i konzorcijuma koji čine privredna društva „Đerdap usluge“ a.d. Kladovo i „Emporio team“ d.o.o. iz Beograda, a početkom novembra je izvršena primopredaja na desetogodišnje upravljanje.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!