Site icon podunavlje.info

Učenici OŠ „Dimitrije Davidović“ na Festivalu nauke

SMEDEREVO, 20. decembar 2017 – I ove godine su đaci smederevske Osnovne škole „Dimitrije Davidović“  bili na Festival nauke. Iz Smedereva su put Beograda krenula tri autobusa puna učenika i nastavnika.

Obišli su, kako su napisali na sajtu njihove škole, tri hale Beogradskog sajma i u njima videli građu čoveka, imali priliku da čuju sopstveni glas, videli kako funkcioniše forenzika… Moglo se učiti o vrstama stena, o biljkama, pticama. Svi su imali priliku da se trkaju sa konjem, vevericom, slonom, lisicom…, ali su samo stariji učenici mogli da isprobaju kako je to kada se telo naglo zaustavi pri kretanju niz strmu ravan. Neki su nabacili lažne ožiljke vrlo uverljivog izgleda, a neki isprobali život u virtuelnoj stvarnosti – sreli su vanzemaljce! Optičke iluzije, gradnja kuća, kako funkcioniše odelo astronauta, kako se proizvodi elektricitet i još mnogo toga… Teško je nabrojati sve što se moglo videti i isprobati na Festivalu…

Nakon šetnje kroz nauku, vreme i svemir, prešli su u halu u kojoj su se održavala zanimljiva predavanja, odslušali su i odgledali estonske naučnike koji su žarili i palili na sceni i pokazivali kako i sa brašnom mogu da naprave požar! Videli su i cirkuske eksperimente: hod po žici, žongliranje sa tri, četiri, pet kugli, čunjevima; akrobatu i vrtenje u velikom kolutu po principu žiroskopa. I, kako kažu, sve je bilo propraćeno interesantnim naučnim objašnjenjima. Poneli su mnogo lepih utisaka i sa nestrpljenjem iščekuju naredni Festival!

Exit mobile version