Site icon podunavlje.info

PATOS-ova „Pozorišna značka Branislav Nušić“

SMEDEREVO, 19. decembar 2017 – Pozorište PATOS novu godinu dočekuje programom koji nosi naziv „Pozorišna značka Branislav Nušić“. U pitanju je novi pristup razvoja mlade pozorišne publike kroz saradnju sa osnovnim školama i kontinuiran rad na izgradnji pozorišnog ukusa i kritičkog mišljenja kod dece, stoji u objašnjenju koje prati ovu objavu..

Program počinje sa realizacijom početkom naredne godine, a trajaće sve do decembra 2018, kada učenike i njihove škole očekuje završna manifestacija istog naziva, koja će ih nagraditi za njihovo posećivanje pozorišta i date kritičke osvrte u vidu pozorišnih dnevnika.

Savremena istraživanja trendova u kulturi ukazuju na to da je pozorišna publika sve starija, dok su deca i mladi okrenuti drugim medijima koji ne mogu da zamene kulturno-obrazovnu ulogu pozorišta koju ima u razvoju jednog deteta. Ovaj program PATOS-a podrazumeva redovno posećivanje kvalitetnog pozorišnog sadržaja od strane učenika, koji je dodatno propraćen edukativnim elementima, kao što su pozorišni bonton, pozorišne tribine i vođenje ličnog pozorišnog dnevnika.

Pozorište PATOS je jedan od tri pobednika platforme Superste + upravo zbog ove inovativne ideje razvoja publike u kulturi, što inače predstavlja jedan od prioriteta kulturne strategije Republike Srbije, ali i savremenih evropskih kulturnih programa. Značaj projekta je prepoznat i finansijski podržan od strane Grada Smedereva i Erste banke kroz program Superste+, a partneri na projektu su Centar za kulturu Smederevo i Narodna biblioteka Smederevo. Podršku je pružilo i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ocenivši da se ovim projektom izuzetno podstiče kreativan razvoj učenika školskog uzrasta.

Exit mobile version