Nebranjeno 3 i po hiljade hektara zasejanih površina

RADINAC/SMEDEREVO, 7. decembar 2017 – Zbog havarije plastične konstrukcije vodoustave na Crvenoj reci, čiji bi uzrok trebalo da utvrde nadležni organi, u Radincu, Lipama i Vranovu od mogućih poplava nebranjeno je oko 3 i po hiljade zasejanih obradivih površina, izjavio je za Podunavlje.info Ivan Milenković, predsednik Udruženja poljoprivrednika iz Radinca “Smederevski domaćin” .

U slivu reke Badrike u Radincu izgrađena je crpna stanica sa tri pumpe i prelivnom vodustavom koja brani  obradivo zemljište.

“Trebalo nam je 14 godina, MZ Radinac u saradnji sa MZ Lipe i MZ Vranovo, da sredimo sa lokalnom samoupravom i JP Srbijavode i šta se sad desilo… U večernjim satima, 23. novembra, zapaljena je plastična konstrukcija te vodustave, udaljene oko kilometar od crpne stanice, i čini sistem odbrane od poplava. Sad je atar sela Radinca, od oko 500 hektara, nebranjen, kao i Vranovo i Lipe ako budu veće vode”, rekao je Milenković.

Prema njegovim rečima, u novonastaloj situaciji, a usled mogućih ozbiljnijih padavina, vrlo lako može da dođe do plavljenja čak oko 3,5 hiljade hektara zasejanih oranica.

“Inicirali smo sastanak sa lokalnom samoupravom, Policijskom upravom, Srbijavodama i Vodoprivredom, da sednemo i da pronađemo rešenje. Ili ćemo da nađemo rešenje po zakonu, ili ne znam.. Ovo je napravljeno u rangu diverzije. Šteta na objektu je 500 hiljada. Tražimo od Policijske uprave da nam donese izveštaj i kaže ko je to uradio. Šteta nije mala, a može da bude mnogo, mnogo veća”, kazao je Milenković.

U međuvremenu je održan sastanak u lokalnoj samoupravi, na koji nisu bili pozvani predstavnici Policijske uprave, rekli su nam poljoprivrednici. Prema njihovim rečima, sastanak su iskoristili da predstave svoje inicijative, a prvi korak je da se pronađu počinioci. Takođe, predložili su da se budžetom za narednu godinu planiraju sredstva za čuvarsku službu na ovom objektu i video nadzor.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!