Održana tribina o nasilju u porodici

SMEDEREVO, 6. decembar 2017 – Tribina pod nazivom “Porodično nasilje – vrste, karakteristike i način zaštite”, organizovana je danas u prostorijama Gradske organizacije saveza slepih Smederevo, u okviru obeležavanja 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom i 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

O tome kako da žene prepoznaju nasilje i kako da se zaštite, govorila je Vesna Emeršić, socijalni radnik u Domu zdravlja Smederevo.

“Osobe sa invaliditetom su ranjiva grupa, žene su ranjiva grupa posebno, pa kada se udruže dve ranjivosti onda se dobija osoba koja je, kada je izložena nasilju, u mnogo težoj situaciji, teže izlazi iz nasilja i teže dolazi do institucija koje mogu da joj pomognu.”

Ona je ocenila da izmene u Zakonu (o nasilju u porodici), koje su ubrzale postupak protiv nasilnika, umnogome će pomoći i osobama sa invaliditetom.

“Nasilje postoji od kada postoje ljudi. Sad su se žene samo malo ohrabrile pa više pričaju o tome. Mislim da je postalo vidljivije.”

Glavna poruka sličnih predavanja Vesne Emeršić, po njenim rečima, jeste da nasilje ne treba trpeti.

“Postoje osobe od poverenja, iz okruženja kojoj to može da se iznese i postoji mogućnost da se napravi sigurni plan da se osoba obrati institucijama i da institucije, u okviru svojih mogućnosti, ovlašćenja i obaveza, odrade sve što je u njihovoj nadležnosti da spreče dalje nasilje i da zaštite osobu od daljeg nasilja u porodici.”

Takođe je bitno da osobe prepoznaju vrste nasilja koje trpe, istakla je predavač i ocenila da je nasilje “nešto što ima 1000 lica”.

“Mi prepoznajemo samo nešto što je nama nekako najprihvatljivije – verbalno nasilje, kad neko viče, kad psuje, kad vređa i fizičko nasilje, kad iza njega ostaju fizički tragovi. A, postoje mnogo perfidniji načini zlostavljanja, kao što je emocionalno, koje je i teško dokazivo, pa ekonomsko zlostavljanje, pa postoji taktika koja se zove iscrpljivanje…”

Vesna Emeršić je zaključila da, ako ne znamo šta je sve nasilje, da prepoznamo sve vidove nasilja, teško ćemo shvatiti da smo žrtve nasilja.

Današnja tribina privukla je veliki broj zainteresovanih osoba za ovu temu, a u okviru aktivnosti povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, smederevske organizacije organizovaće još dve tribine – „Podrška ženama sa invaliditetom“ i „Prepoznaj diskriminaciju“.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!