Slike i crteži Nemanje Mate Đorđevića

SMEDEREVO, 5. decembar 2017 – U Gradskoj galeriji savremene umetnosti Smederevo od ove srede pred publikom je  izložba pod nazivom DEMIjURG Nemanje Mate Đorđevića.

Izložba predstavlja niz radova, uglavnom velikog formata, koji su nastali u periodu od 2015. do 2017. godine na prostoru Francuske. Umetnik će se u Smederevu, nakon izlagačke pauze od dve godine, a kao uvod u njegova planirana izlaganja tokom 2018. godine, predstaviti uljima na platnu i crtežima. Ono što suštinski oblikuje poetiku ovog autora nisu veliki društveno-istorijski, kulturni i civilizacijski konteksti,već ona svojim radovima određuje epohu na njenom, kako sam kaže, „dnevnom nivou, u svojim usitnjenim delovima, rasparčanim po našoj stvarnosti kada opstaju samo zablude kao glupost, zablude kao beščašće i samo zablude kao zabluda…Prefarbavao sam taj unutrašnji otpad, koji svako nosi, pa da vidimo, kako on stoji ovde u Smederevu.“

Jedan od slikovitih propratnih tekstova o radu Đorđevića je i Potrebno je upoznati noć  Muharema Bazdulja, u kome kaže:„I zaista, figure na Đorđevićevim platnima kao da dolaze iz dječijih noćnih mora. A ipak, pred tim platnima ne želimo da skrenemo pogled. Pred tim figurama ne osjećamo strah. I nema to veze sa racionalnim osjećanjem da se nemamo čega bojati. I kad gledamo horor film, lako je samom sebi reći: ovo pred nama je filmsko platno, sve što vidimo je rezultat snimanja, prizori koje gledamo su artificijelni, vještački, snimljeni na setu, u nekom studiju, uz reflektore, kamere, tehničare, tonce i ostalo menažeriju i skalameriju. Ako je horor dobar, što će reći – uvjerljiv, takvi sofizmi ne pomažu. Figure na Đorđevićevim platnima ne izazivaju strah jer slikar ne želi da ih se bojimo. Njegova je ambicija veća. On želi da nas podsjeti. Želi d a se prisjetimo kako smo voljeli mrak.“ („Pisci o slikarima“-„Anonymous said“). Nasuprot ovome, kritičar Žan-Lik Šalimoa (Jean-Luc Chalumeau), nekadašnji urednik časopisa Opus, saradnik edicije Krug umetnosti (Cercle d’art ) u tekstu Mate slikar nesanice, kaže sledeće:“Umetnik izričito predstavlja Cioran-a kao zvezdu vodilju, i to nam je koristan znak kada pokušamo da razumemo ovu umetnost potpuno bez kompromisa, koja nameće svoju viziju bez pokušaja da sve zadovolji.”

Nemanja Mate Đorđević je dobitnik više domaćih i internacionalnih nagrada, od kojih izdvajamo: Nagarada za crtež Vladimir Veličković, dve nagrade (za crtež i sliku) Francuske Akademije Lepih Umetnosti, Nagradu za crtež Osten, Makedonija, Likovna jesen-Milan Konjović , Sombor; Finalista je fonda Antonia Marena, Francuska.

Đorđević je rođen u Beogradu (YU) 1983. godine. Živi i radi na relaciji Beograd-Pariz od 2014. godine.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!