Prva psihoterapeutska radionica za roditelje OSI

SMEDEREVO, 5. decembar 2017 – Društvo za cerebralnu i dečiju paralizu Smederevo, u sklopu aktivnosti povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, danas je organizovalo edukaciju za roditelje osoba sa invaliditetom.

Današnja psihoterapeutska radionica za roditelje je prva, eksperimentalna aktivnost takvog tipa koju je Društvo organizovalo i uvod u grupne terapije i patronažne, porodične terapije planirane za narednu godinu, rekla je za Podunavlje.info Ivana Gvozdenović, sekretar Društva.

„Cilj radionice je da se uvežu roditelji, porodice koje imaju decu sa cerebralnom i dečijom paralizom i uopšte sa invaliditetom, kako bi mogli da podele svoje probleme, da se zajedno bore i da ukažu predstavnicima organizacija da se u budućnosti tome posveti više pažnje. U razgovoru sa roditeljima, zaključili smo da su veoma zainteresovani za ovakav tip radionice.“

Kako su grupe specifične, navodi sekretar Udruženja, deca sa CDP imaju višestruke smetnje, pa roditelji nisu u mogućnosti da prisustvuju grupnim terapijama, pojavila se ideja da se naredne godine radi na porodičnim, patronažnim terapijama, da psihoterapeut odlazi u kuće ovih porodica gde bi razgovarao sa njima.

„Roditelji imaju problem gde i kome da ostave dete na čuvanje da bi mogli da dođu na terapiju. Zaista im je neophodna takva vrsta pomoći i podrške kako bi mogli da prevladaju te teškoće. Zapazili smo da mnoge porodice koje imaju decu sa invaliditetom nisu cele. Dešava se često da kada se rodi dete sa invaliditetom, dođe do razvode, o čemu takođe treba razgovarati. Ili, do razvoda dođe kasnije, jer neko od roditelja prosto ne može da se suoči sa tom situacijom. Tako da u narednom periodu moramo da radimo na tome da ove porodice osnažimo, da te roditelje povežemo, da im pružimo neku vrstu podrške, da znaju da nisu sami i da uvek nekome mogu da se obrate za pomoć“, zaključila je Ivana Gvozdenović.

Porodični psihoterapeut i porodični savetnik Srbijanka Andrejić, rekla je da ono što jeste važno za porodice sa kojima radi su oblici roditeljstva, zapravo modeli ponašanja porodice gde postoji dete se dečijom ili cerebralnom paralizom.

„Predavanja su interaktivna, kako bismo dali podršku porodicama koje, ako može tako da se kaže, imaju otežano roditeljstvo baš zato što je dete u stanju dodatne ili posebne potrebe. Podrške za porodice nikada nije dovoljno, zato što je prilično teško odgajati takvo dete na pravi način i zato što roditelji imaju obavezu i prema drugoj deci, ali i prema sebi. Svaka nova informacija može biti samo od koristi.“

Skorašnji članci

error: Content is protected !!