Projekat “I moje je pravo”

VELIKA PLANA, 2. decembar 2017 – Udruženje za promovisanje slobode izražavanja – Podunavska inicijativa počinje realizaciju projekta “I moje je pravo”. Opšti cilj je ukazivanje na aktuelno stanje – mane i dobre strane sistema socijalne zaštite osoba sa invaliditetom (osoba ometenih u intelektualnom razvoju), slabosti sistema da se sa ovim problemom nosi i mogućnostima da se problem ublaži, kao i značaju podizanja svesti javnosti da prema osobama (naročito deci) sa invaliditetom moramo odgovornije i humanije da se odnosimo.

Projekat se realizuje uz finansijsku podršku Opštine Velika Plana je usmeren na predstavljanje aktuelnog stanja sistema socijalne zaštite osoba sa invaliditetom (OSI) u Velikoj Plani, posebno osoba sa smetnjama u intelektualnom razvoju. Pokušaćemo, zajednički, sa predstavnicima organizacija osoba sa invaliditetom, stručnjacima u ovoj oblasti i predstavnicima lokalne samouprave, da saznamo da li osobe sa smetnjama u razvoju imaju adekvatnu socijalnu zaštitu, ali i potrebnu pažnju javnosti.

Kako se bore sa problemima organizacije OSI u Velikoj Plani, da li i na koji način imaju potrebnu podršku i saradnju sa lokalnom samoupravom, da li sarađuju sa srodnim organizacijama na nivou Podunavskog okruga i Republike Srbije u rešavanju zajedničkih problema… Svrha projekta je skretanje pažnje javnosti na probleme koje imaju osobe sa invaliditetom, posebno sa smetnjama u intelektualnom razvoju i potreba snažnog društvenog odgovora na ovaj problem.

Projektom “I moje je pravo” biće obuhvaćene sve usluge socijalne zaštite u Velikoj Plani: personalna asistencija, lični pratilac deteta i usluge Dnevni boravak za decu i mlade sa smetnjama u razvoju „Lane“.

Inkluzija, jednakost, antidiskriminacija, posebne potrebe… pojmovi su koji se nalaze u našim zakonima i pitanja kojima se naša država bavi. Ali mi ne znamo ni koliko je npr. osoba sa intelektualnim smetnjama u razvoju. Niko ne zna gde su “registrovani” – jer registra nema. Ono što znamo je da, kad je u pitanju problematika osoba sa invaliditetom (a posebno osoba sa intelektualnim smetnjama u razvoju), nije stvoren sistem koji može da obezbedi primenu dobrih zakonskih rešenja. Da li znate da je njihovim roditeljima “noćna mora” svako razmišljanje o tome šta će biti sa njihovom decom kada njih više ne bude.

U projektu “I moje je pravo”, naravno, govorićemo i o dobrim primerima u praksi. Na primer, u Velikoj Plani su uklonjene fizičke barijere ispred javnih ustanova (Opština, sve škole, Dom zdravlja, Dom omladine, Biblioteka, Centar za socijalni rad opštine Velika Plana, Dom kulture), što je za svaku pohvalu.

Podsećamo, osoba sa invaliditetom je osoba sa svim pravima, dovedena u situaciju koja je onesposobljena za funkcionisanje, usled prostornih, ekonomskih i socijalnih barijera koje ta osoba ne može savladati na način kao i ostali građani. Te barijere se često uvećavaju opštim stavovima koji stavljaju osobu sa invaliditetom na margine društva. Dužnost je društvene zajednice da ukloni, umanji ili nadomesti te barijere. A dužnost i obaveza medija je da informisanjem cele populacije, tako i informisanjem osoba sa invaliditetom, pomognu u pronalaženju rešenja za prevazilaženje barijera na koje nailaze invalidi.

Serijal objava „I moje je pravo“ trebalo bi, uz iznošenje niza važnih podataka, objašnjenja i mišljenja stručnjaka, da donese i emotivne priče koje sublimiraju iskustvo članova organizacija osoba sa invaliditetom i njihovih porodica, kako u lokalu, tako i u regionu (Podunavski okrug) i na taj način pokuša da identifikuje javnost sa problemom i podstakne društvenu zajednicu da pokrene pitanja koja će dovesti do kvalitetnijih rešenja.

Projektni tim se saglasio da prva tema u okviru projekta „I moje je pravo“ najvećim delom bude posvećena 3. decembru, Međunarodnom danu osoba sa invaliditetom. Povodom obeležavanja ovog dana, stručni tim Udruženja osoba sa cerebralnom i dečijom paralizom „Volja za životom“, zajedno sa osobama sa invaliditetom, priprema predstavu pod nazivom „Različitost za poštovanje“, sa ciljem podizanja svesti široj lokalnoj zajednici o poteškoćama sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom, kao i podizanje svesti javnosti o osobama sa invaliditetom i diskriminaciji ove populacije, sa namerom da se ista prevaziđe. O ovoj temi govoriće stručni radnici Danijela Jovanović (dipl. psiholog) i Ana Kostadinović (dipl. pedagog), kao i predstavnik osoba sa invaliditetom koja učestvuje u predstavi.Predstava „Različitost za poštovanje“ i prodajna izložba radova biće u Domu omladine u Velikoj Plani, u nedelju, 3. decembra od 17 časova.

Projekat “I moje je pravo” je sufinansiran iz budžeta Opštine Velika Plana, na osnovu Rešenja o raspodeli sredstava za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa iz oblasti javnog informisanja za 2017. godinu, broj: 011-59/2017-III od 19.10.2017. godine, a stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Skorašnji članci