PK Čelik: Vikend bogat aktivnostima

SMEDEREVO, 27. novembar 2017 – Planinarski klub Čelik je proteklog vikenda imao nekoliko akcija: Orijentiring kao školski sport, Stazama Kolubarske bitke, PK Vukan na stazama u okolini Smedereva i učešće na Sajmu sporta. Na početku, segment posvećen najmlađima.

Orijentiring kao školski sport

U saradnji sa Savezom za školski sport Smederevo, a s obzirom da je orijentiring zvanično ušao u škole i postao školski sport, Planinarski klub Čelik je organizovao prezentaciju Orijentiringa. PK Čelik u svojim aktivnostima ima orijentiring kao posebnu oblast rada i delovanja i više od 40 godina iskustva u ovoj oblasti. S obzirom na tu činjenicu, PK Čelik je ponudio saradnju kako bi školskoj deci iz Smedereva i okoline približio ovaj divni sport. Kroz obuku i takmičenja u okviru škola, stvorili bi se uslovi da se izaberu najbolji takmičari, iz svake od škola, koji bi bili reprezentativci škole na prvenstvu škola Srbije. Prvenstvo škola u Orijentiringu na nivou Srbije, planom je predviđeno za 11. maj 2018. godine na Divčibarama.

Stazama Kolubarske bitke

PK Čelik je i ove godine učestvovao u tradicionalnoj akciji “Stazama kolubarske bitke“. Akciju je ove, kao i prethodnih godina, organizovao PK Ćira iz Lajkovca. U ovoj akciji učestvovalo je 16 članova Čelika koji su sa ostalim planinarima odali poštu palim borcima Kolubarske bitke. Pošta je odata u manastiru i spomen kosturnici Ćelije. Otvaranje akcije bilo je u Lajkovcu nakon čega se kolona od 420 planinara iz 35 klubova uputila na stazu dugu 16,5 kičometara.  Od Lajkovca najpre se stiže do arheološkog naselja Anine. Ovo nalazište je spomenik kulture i pod zaštitom je države. Na teritoriji je mesta Ćelije, na oko kilometar od ušća reke Ljig u Kolubaru. Kompleks je nastao krajem trećeg i početkom četvrtog veka nove ere i izgrađen je od Rimljana.  Ovi otkriveni nalazi su najbolje očuvani ostaci ruralne arhitekture  rimskog perioda na teritoriji zapadne Srbije. Ovo dobro nestalo je tokom pohoda Gota. Nakon podsećanja na period života ovog nalazišta put je nastavljen do brda Čovka 272 metara nadmorske visine (mnv). Na ovom mestu na 100-godišnjicu obeležavanja od čuvene bitke podignut je spomenik srpskim junacima. Potom se pešačenje nastavlja ka manastiru i spomen kosturnici Ćelije, naziva ‘Spomen Crkva Svetog Đorđa’. Spomen kosturnica  je sagrađena 1923-1924.godine, kao kosturnica srpskih i austrougarskih ratnika izginulih u Kolubarskoj bici 1914. Kosturnica je sazidana na zidovima stare srednjovekovne crkve. Mnogo kasnije, 29.7.2006.god., na dan osvećenja obnovljenog hrama i novopodignutog konaka uspostavljen je manastir Svetog Velikomučenika Georgija. Posle, pauze i predaha za poklon žrtvama bitke nastavlja se pešačka tura. Planinari su stigli do Vrapčeg brda, mesta gde je u Prvom svetskom ratu poginuo (rezervni) oficir srpske vojske Dimitrije Tucović. Na spomeniku u čast ovom velikom čoveku i patrioti, odaje se pošta, pa se nastavlja dalje.  Tako se kolona planinara, nakon šestočasovnog pešačenja sa odmorima i odavanjem počasti vratila u Lajkovac na nastavak druženja.

PK Vukan na stazama u okolini Smedereva

Nastavlja se višedecenijska saradnja planinarskih klubova Vukan iz Požarevca i PK Čelik. Ovog puta domaćin je Čelik, a planinare iz Požarevca poveo je na staze u okolini Smedereva. Išlo se stazama koje su pripremljene za dan pešačenja u Srbiji septembra ove godine. Domaćin pešačke ture bio je predsednik PK Čelik Gojko Savić. Po prohladnom vremenu, pomalo i kišnom, što nije pokvarilo raspoloženje planinara, išlo se poznatim stazama koje uključuju obilazak Ćir Antine česme, vile Obrenovića i Zapisa. Učestvovalo je 30 planinara, koji su se nakon druženja rastali sa željom da sledeći susret bude na terenima Požarevca.

Sajam sporta

Tokom vikenda, u Beogradu je održan Sajam sporta. Svoj kutak imao je i Planinarski savez Srbije. U okviru sajma, kao promocija planinarske orijentacije uručena su priznanja najuspešnijim takmičarima  tokom 2017. PK Čelik je dobio priznanje za osvojeno drugo mesto u ligi Srbije. Čelik je u konkurenciji 21 kluba bio iza prvoplasirane Pobede iz Beograda,  a ispred trećeplasiranog Tornika iz Čajetine. Posebna priznanja dodeljena su veteranima PK Čelika, pobednicima lige koja je imala osam takmičarskih kola, od kojih su naši veterani u sedam kola bili najbolji, a jednom drugoplasirani. Veterani su dobili priznanje i za pobedu na posebnoj trci za prvenstvo Srbije. Priznanje su dobili i seniori Čelika, koji su u svojoj konkurenciji zauzeli treće mesto u Srbiji.  Priznanje je dodeljeno i ekipi Srbija 1, koja je na Balkanskom prvenstvu u oktobru ove godine, bila pobednik. U reprezentaciji Srbije nastupio je i član PK Čelik Dragan Pavlović, koji  je u ime Čelika primio i priznanje za klub.

(Fotografije iz arhiva Dragana Pavlovića i Vladimira Milovanovića članova kluba i učesnika nekih od akcija ovog vikenda)

Skorašnji članci

error: Content is protected !!