Site icon podunavlje.info

Obnova Ramske tvrđave

RAM, SMEDEREVO, 26. novembar 2017 – U Ramskoj tvrđavi je nakon šest meseci intenzivnih radova završena četvrta faza arheoloških istraživanja i prva faza obnove ovog utvrđenja na obali Dunava, saopštio je Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo, uz napomenu da je ovogodišnja sezona istraživačkih i konzervatorsko-restauratorskih radova bila dugotrajna i veoma intenzivna, uz angažovanje velikog broja stručnjaka, majstora i fizičkih radnika iz Republike Srbije i Turske Republike.

Restauracija tvrđave pretežno je obuhvatila radove na obnovi tri kule i četiri zidna platna. Kula 1 obezbeđena je drvenom skelom spolja i iznutra što je omogućilo bezbedan ulaz u tvrđavu i njeno korišćenje tokom izvođenja radova. Najveći obim radova zahtevala je kula 2 koja je bila razrušena do temelja i koja je ove godine delimično obnovljena. Pored sanacije delova temelja, kula je zajedno sa topovskim otvorima ozidana do svoda. Obnovljene su kule 4 i 5 sa zupcima i parapetima, a izvršena je i potpuna obnova četiri zidna platna sa zupcima i parapetima. Za restauraciju Ramske tvrđave korišćen je isti materijal kao i za njenu izgradnju –  kamen iz lokalnog kamenoloma,  opeka starog formata koja je namenski pravljena i krečni malter. Radove na obnovi Ramske tvrđave izvodila je turska firma „ABMA Restaurasion“ uz konzervatorski nadzor Regionalnog zavoda iz Smedereva, a prema „Projektu obnove Tvrđave Ram“ koji je izradila projektantska kuća ANB Mimarlik Musavirlik Insaat ve Ticaret LTD iz Ankare, a finansijska sredstva obezbedila je Turska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (TIKA).

Foto: Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture

Uporedo sa radovima na obnovi nastavljena su arheološka iskopavanja i istraživanja unutrašnjeg prostora Ramske tvrđave i prostora između glavnog i spoljašnjeg bedema, koja od 2015. godine izvodi Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo sredstvima Ministarstva kulture i informisanja, uz finansijsku pomoć koju je ove godine kao i za obnovu Tvrđave obezbedila TIKA. Arheološka iskopavanja i istraživanja najvećim delom bila su skoncentrisana na unutrašnji prostor Tvrđave. Istraživanjima je obuhvaćena površina od gotovo 1500 kvadratnih metara, a otkriven je veliki broj objekata za smeštaj vojske i mnoštvo pokretnih arheoloških nalaza. Rezultati arheoloških istraživanja su važni za buduću prezentaciju i parterno uređenje unutrašnjosti Tvrđave i njenog neposrednog okruženja, kao i za sklapanje potpunije slike o prošlosti i hronologiji samog utvrđenja, životu vojne posade, ali i okolnog naselja.

Planirano je da se radovi nastave na proleće i završe do kraja građevinske sezone 2018. godine, navodi Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo.

Exit mobile version