Osobe sa invaliditetom i zdravstvena zaštita

SMEDEREVO, 25. novembar 2017 – U ovonedeljnom segmentu projekta “Za život bez prepreka osoba sa invaliditetom”, Podunavska inicijativa će pokušati da predstavi jednu od najbolnijih tema za osobe sa invaliditetom – zdravstvenu zaštitu. Prepoznavanjem problema želimo da doprinesemo podizanju svesti, pre svega donosilaca odluka u ovoj oblasti, kako bi se stvari kvalitativno promenile.

U razgovoru sa predstavnicima organizacija osoba sa invaliditetom u Smederevu, naglašeno je, pored ostalog, da bi bilo dobro urediti prioritetne prijeme za osobe sa invaliditetom, što važi za obe zdravstvene ustanove u Smederevu, i za Dom zdravlja i za Opštu bolnicu “Sveti Luka”, Nažalost, čak i ovde postoji problem (ne)pristupačnosti. Kada je reč o Domu zdravlja, pristupačno je samo prizemlje, lifta nema. Ovo je posebno problematično za žene sa invaliditetom jer se ginekologija nalazi na spratu, zbog čega one ne mogu da odlaze, ili to rade vrlo otežano, na ginekološke preglede. Kako saznaje Podunavlje.info, Lokalnim akcionim planom za 2018/2019. godinu, pored ostalog je predviđeno da se ginekološki pregledi u Domu zdravlja obavljaju u prizemlju, kako bi ordinacija bila pristupačnija većem broju pacijentkinja, naročito osobama sa invaliditetom. Radna grupa za izradu ovog važnog dokumenta je navela u LAP-u da treba da bude obezbeđena hidraulična ginekološka stolica koja bi bila postavljena u prizemlju gde je savetovalište za trudnice. Jer, trudnice u invalidskim kolicima su članovi porodice podizali na ginekološke stolice da bi im se obavio pregled, a one koje nisu trudnice a koriste invalidska kolica, izbegavaju da idu na preglede zato što se takvi pregledi obavljaju na spratu, rekli su nam predstavnici organizacija osoba sa invaliditetom. Kao pozitivne primere navode to što je na ulazu u Dom zdravlja urađena dobra rampa i što je Komisija, o kojoj smo ranije u projektu govorili, sada u prizemlju.
Svetlana Mihić Jovanović, vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja kaže da se radilo na tome da sve isturene ambulante imaju pristupne rampe, kako bi bila poboljšana pristupačnost osobama sa invaliditetom.

“Lugavčina, Osipaonica, Radinac, Kolari, Ralja, Drugovac – tu je urađen prilaz Domu zdravlja, zatim prilaz Zubnoj ambulanti u gradu. Na taj način želimo da olakšamo pristup i ulazak u naše ambulante osobama sa invaliditetom. Poznato vam je da smo nabavili stomatološku stolicu, a pacijenti na broj 0628882977 mogu da se jave i da stomatološku uslugu dobiju kod kuće. Nije izvodljivo da se svaka stomatološka usluga dobije u kućnim uslovima, ali pacijent može da se obezboli, da mu se pruži prva pomoć. U kućnim uslovima je moguće čak i neki protetski rad da dobije”, rekla je direktorka.

Ona je dodala da su se vakcine davale na spratu, ali i u prizemlju Doma zdravlja, tako da bude pristupačnija i ova vrsta zdravstvene usluge.

“Preko Patronažne službe, preko kućnog lečenja, vakcina je bila dostupna i osobama sa invaliditetom koje nisu u mogućnosti da dođu u Dom zdravlja. Takođe, obezbeđen je sanitetski prevoz i transport pacijenata sa invaliditetom kada je potrebno da dođu na neki pregled. Invalidska komisija je bila na spratu, a mi smo je zbog iskazanih potreba, preselili u prizemlje zgrade”, podsetila je direktorka.

Prema njenim rečima, u planu za iduću godinu je nabavka ginekološke stolice za pregled pacijentkinja sa invaliditetom, što bi trebalo da bude dodatni kvalitet u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

“Mi se maksimalno trudimo da izađemo u susret svim našim pacijentima, posebno onima koji nisu u mogućnosti da lako primaju naše usluge. Na primer, sa Udruženjem distrofičara grada Smedereva ’Bolji život’, periodično, na šest meseci, radimo preventivne zdravstvene preglede. Šaljemo naš preventivni centar koji vrši preglede kiseonika u krvi, dijabetesa, meri se pritisak, razgovara sa njima, tako da je tu ostvarena puna saradnja. Za svaki predlog na koji način da to poboljšamo, a naše organizacione mogućnosti to dozvoljavaju, apsolutno ćemo da izađemo u susret. Pacijenti sada mogu i mejlom da šalju zahteve, zapažanja, želje, poziv za pomoć, kao što se desilo nedavno. Jedan pacijent je pozvao našu mobilnu ekipu za komšinicu, rekavši da je u lošem stanju i da, ako možemo, dođemo da je obiđemo. Služba kućnog lečenja odmah je reagovala, jednostavno, uvek smo na raspolaganju svojim pacijentima”, naglasila je direktorka.

Svetlana Mihić Jovanović, vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja u Smederevu, na kraju razgovora za Podunavlje.info, izrazila je nadu da će se u skorijem vremenu pojaviti mogućnost rešavanja pomenutog velikog problema, a to je izgradnja lifta u zgradi, kako bi bio omogućen bolji pristup osobama sa invaliditetom.

Kada je reč o Opštoj bolnici “Sveti Luka” u Smederevu, predstavnici organizacija osoba sa invaliditetom su za Podunavlje.info rekli da i tu postoje problemi sa pristupačnošću, od ulaska do kretanja unutar bolnice, kako navode, zato što su sve rampe strme. Problem je i sa nepristupačnim krevetima na odeljenjima, nepristupačnim toaletima i dijagnostičkim aparatima, što je nerešeno, kažu, u čitavoj Srbiji. Oni smatraju i da bi saradnja sa organizacijama trebalo da bude na višem nivou. Kao primer navode da se Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom obratio direktoru Opšte bolnice u vezi sa održavanjem dve tribine – jedna se odnosila na prevenciju raka dojke, a druga je trebalo da bude o zdravoj ishrani. Kako tvrde, nikakav odgovor nisu dobili više od mesec dana.

Direktor Opšte bolnice “Sveti Luka” u Smederevu Nenad Đorđević naglasio je u razgovoru za Podunavlje.info da su nedavno u ovoj zdravstvenoj ustanovi postavljena dva amplifikatora zvuka na dva najprometnija šaltera, u dogovoru sa Organizacijom gluvih i nagluvih osoba.

“Sa predstavnicima slepih osoba dogovarali smo da se naprave table za slepe i slabovide na Brajevom pismu, ali se negde sa tim stalo. Ne znam zašto ta ideja nije sprovedena (zbog nedostatka sredstava, prim. Podunavlje.info). Mi imamo na svim ulazima rampe, tako da su praktično svi delovi Bolnice dostupni, što liftovima po zgradi, što rampama duž celog hodnika. Na svakom ulazu iz Knez Mihajlove ulice imamo rampe, a ovi ulazi sa donje strane su praktično u nivou, pa nisu problematični za ulaz. Svi (osobe sa invaliditetom) koji imaju legitimacije, imaju prednost prilikom zakazivanja pregleda, praktično, završavaju u najbržem roku”, rekao je Đorđević.

Na predlog osoba sa invaliditetom da na svakom odeljenju imaju bar jedan ortopedski krevet sa trapezom i antidekubitnim dušekom, direktor je rekao da imaju krevete sa trapezom na svakom odeljenju a da antidekubitne (antidekubitalne) dušeke, nažalost, nemaju.

“Nemamo neku potrebu za tim dušecima. Imamo nekih 7-8 komada koje rotiramo po odeljenjima, po potrebi, ali ne bi bilo loše da ih bude više. Na primer, ima “šok soba” takve dušeke i oni su potrebni uglavnom onim pacijentima koji dugo leže. Inače, mnoge osobe sa invaliditetom imaju pravo na te dušeke, prema dijagnozi, preko Zavoda za zdravstveno osiguranje. Neki od njih donesu svoj dušek po dolasku na odeljenje. Kod nas oni relativno kratko leže, 7-8 dana, a prevencija, osim samog dušeka, podrazumeva i okretanje pacijenta, tako da za poslednjih godinu dana nismo imali novi dekubit kod pacijenata”, kazao je direktor.

Postavili smo pitanje narodnom poslaniku Draganu Šormazu, u vezi sa eventualnim njegovim angažovanjem oko pomoći u cilju unapređenja zdravstvene zaštite osobama sa invaliditetom. Konkretno, zamolili smo ga da se lično angažuje u nabavci antidekubitnih dušeka, koji bi omogućili pristojnije uslove ležećih pacijenata iz populacije osoba sa invaliditetom.

“Moj otac je osoba sa invaliditetom i sada je u bolnici, na dijagnostičkim pregledima. Ne može sam, mora uvek neko da bude pored njega. Ono što sam video, uslovi su loši. Neka mi se obrate udruženja osoba sa invaliditetom, u pisanoj formi, da vidimo šta možemo da uradimo u Ministarstvu zdravlja ili preko donatora, u cilju poboljšanje uslova pružanja zdravstvene usluge za osobe sa invaliditetom”, rekao je za Podunavlje.info narodni poslanik Dragan Šormaz.

Da bismo imali pravu sliku sa kakvim se problemima susreću osobe sa invaliditetom u oblasti zdravstvene zaštite, razgovarali smo sa Jelenom S. iz Udovica. Ona je majka dvema devojčicama, od dve godine i šest meseci. Kaže da ne zna kako bi pregurala trudnoću bez pomoći supruga.

“Suprug je meni pomagao devet meseci tokom trudnoće, pošto sam u kolicima i ne mogu sama da se popnem na sprat, na rukama me je nosio da bih otišla na ginekološki pregled i na ginekološku stolicu”, u suzama objašnjava ova majka i naglašava da pod hitno mora da se uradi ono što je predviđeno i LAP-om – da se ginekološki pregledi u Domu zdravlja obavljaju u prizemlju i da se što pre nabavi hidraulična ginekološka stolica.

“Ima devojaka koje bi sigurno rađale, zbog njih to moraju da promene. Ja sigurno više neću da rađam, ali ima drugih koje su i u težim problemima, a volele bi da dožive taj trenutak. Porodila sam se u Beogradu (GAK) i sve je prošlo dobro, a uslovi bolnički ovde su nula, za nas invalide. U Smederevu nisu dozvoljavali da muž bude pored mene, dok su u Beogradu dozvolili. Ovde nemamo kupatilo, lift. Mnogo bi značilo da imamo tu ginekološku stolicu (hidraulična, koja se spusti na nivo kolica i osoba može sama da se prebaci), da mogu da odem na ginekološki pregled sa asistentom, a ne stalno da “vučem” njega (suprug). Sada moraju skroz da me podignu, jer su ginekološke stolice suviše visoke. Da su uslovi bili bolji i da su mi dozvolili da suprug bude sa mnom, porodila bih se ovde. Neću da hvalim mnogo GAK, ali su zaista uslovi za porodilje mnogo bolji. Maltene, sve u sobu donesu i ažurniji su po pitanju osoba sa invaliditetom. Mi ne tražimo mnogo. Ta stolica bi mogla bar malo da nam olakša, a mnogo toga nedostaje ovde u bolnici da bi mi mogli da funkcionišemo bez trećeg lica. Prebacila sam zdravstveni karton iz Udovica u Smederevo, kad ono, i ovde moram da se popnem isto kao tamo u ambulanti. Svuda neke barijere”, kaže ova mlada majka.

Ovde nije reč samo o trudnicama. Ukoliko se uzme u obzir da je jedan od glavnih uzroka smrtnosti kod žena rak grlića materice, uz činjenicu da je Ginekologija na trećem spratu, onda dolazimo do pitanja kako omogućiti preventivni pregled osobama sa invaliditetom u kolicima. Predlog koji je ušao u LAP, predviđa da hidraulična ginekološka stolica bude u prizemlju zgrade, kako bi bila dostupna i trudnicama, ali i drugim ženama za potrebe preventivnih pregleda.

“Koliko je problem ta stolica za trudnice sa invaliditetom, tako su i stepenice. Kreveti u bolnici su visoki, nema dovoljno medicinskih sestara na odeljenjima, a ne dozvoljavaju da on (suprug) ostane da mi pomaže. Po mnogim pitanjima u zdravstvenoj zaštiti mi smo na niskoj lestvici. Pričam onako kako je realno. Mnogo smo para dali za privatne lekare. Smatram da se nama, ženama sa invaliditetom, treba pomoći da nam se bar malo olakša život. Uvek postoji neko rešenje, za sve postoji rešenje, samo treba da se prihvati.”

Naši sagovornici, osobe sa invaliditetom, saglasni su da je neophodno da zdravstveni radnici shvate da je osobama sa invaliditetom, ležećim pacijentima, koji se nalaze na bolničkom lečenju, neophodna stalna pažnja i pomoć, a jedan od glavnih problema su visoki kreveti, koji su takvim pacijentima neadekvatni zbog razlike u visini sa kolicima, pa im je dodatno potrebna pomoć prilikom svakog pomeranja. U svetu je to rešeno univerzalnim dizajnom. Većini je visina kreveta nevažna, ali je osobama u kolicima veoma bitna.

Podunavlje.info će, osim skretanja pažnje javnosti, preduzeti  i određene konkretne korake u cilju rešavanja nekih od problema sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom i u oblasti zdravstvene zaštite. Bilo bi dobro da bude više takvih inicijativa iz civilnog sektora, kako bi se izvršio snažniji pritisak na institucije da intenzivnije rešavaju probleme, počev od onih najmanjih, koji ne zahtevaju mnogo da bi se prevazišli.

Kada je zdravstvena zaštita  u pitanju, ona predstavlja problem svim građanima, ne samo osobama sa invaliditetom, svesni smo svi toga. Međutim, nekada nedostaje, odnosno dovoljna je samo topla ljudska reč. Koliko smo spremni da budemo tolerantni, ljubazni, predusretljivi kada su osobe sa invaliditetom u pitanju, u svim oblastima, a posebno u tako važnoj sferi poput zdravstvene zaštite, možda je jedno od ključnih pitanja.

 

Projekat “Za život bez prepreka OSI” je sufinansiran iz budžeta Grada Smedereva, na osnovu Rešenja o raspodeli sredstava iz budžeta grada Smedereva za projekte kojima se ostvaruje javni interes u oblasti javnog informisanja za 2017. godinu, broj 400-7077/2017-07 od 16. septembra 2017. godine (Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva).

Skorašnji članci

error: Content is protected !!